22. decembra 2013

Predvianočné lyžovanie v Taliansku

Víkend pred Vianocami si mužské aj ženské súťaže o svetový pohár v alpskom lyžovaní dali stretnutie v Taliansku a Francúzsku, kde nám svetová špička predviedla nádherné predvianočné lyžovanie. Mnohí z nás už odcestovali na svoje vianočné pobyty na horách a možno ste si vybrali práve stredisko Val d´Isere a lyžovanie vo Francúzsku, alebo rovnako slávne lyžiarske stredisko Val Gardena a lyžovanie v Taliansku. Tu sa konajú posledné závody pred vianočnými sviatkami.
Muži majú na programe tri závody vo Val Gardene. Toto slávne lyžiarske stredisko patrí do zoskupenia Sella Ronda, ktoré vytvárajú rovnako známe strediská Arabba, Val di Fassa, Alta Badia a Val Gardena. posledne dve menované sa starajú o perfektné podmienky pre vrcholové predvianočné lyžovanie v Taliansku. Val Gardena poriada dva závody super-G a zjazd na zjazdovke Saslong, ktorá vedie z úpätia pod obrovským skalným masívom Sasso Lungo do Santa Cristiny. Nádherná členitá trať je magnetom pre divákov, jej pestrosť zabezpečí každoročne napínavé závody v rýchlom lyžovaní mužov. Začína sa v piatok super obrovským, slalomom. Sobotné pokračovanie a zábavu pre divákov zabezpečil atraktívny zjazd na Saslongu. Nedeľným zakončením bol parádny obrák v susednom stredisku Alta Badia, posledné predvianočné lyžovanie.

Taliansko lyžovanie Alta Badia - obrák muži - 22.12.2013

Alta Badia Hirscher lyžovanie 2013Marcel Hirscher - prvý
Tretím podujatím talianskej dávky predvianočného lyžovania je nedeľný obrovský slalom v Alta Badia. Jazdí sa na zjazdovke Gran Risa. Odborníkmi očakávaný závod patrí k najťažším a najdôležitejším v tejto disciplíne. V sezóne je naplánovaných osem obrákov, tento je štvrtý v poradí. Trať začína v 1.871m nad morom, cieľ je v 1.423m, prevýšenie 448 metrov. Obrovský slalom sa jazdí v dvoj kolovom závode. Prvé kolo postavil francúzsky tréner Perrin, ktorý vytvoril trať z 57 brán. Štart prvého kola bol určený na 9 hodín tridsať minút. Prihlásilo sa 74 pretekárov vrátane všetkých favoritov, štartovali aj slovenskí reprezentanti Adam Žampa s 51-čkou a Andreas Žampa s číslom 65, žiaľ do druhého kola sa ani jeden zo Žampovcov nedostal.
Obráková špička štartovala v poradí 1. Svindal, 2. Hirscher, 3. Pinturault, 4. Moelgg, 5. Ligety, 6. Fanara, 7. Neureuther, 8. Dopfer, 9. Missilier, 10. Raich, 11. Luitz, 12. Blardone, 13. Sandell, 14. Simoncelli, 15. Schoerghofer, 16. Kostelič. Po troch závodoch je poradie v disciplíne nasledovné: 1. Hirscher 220 bodov, 2. Ligety 200 bodov, 3. Pinturault 175 bodov. Počasie sa po včerajšom slnečnom trochu zhoršilo, bolo pod mrakom, viditeľnosť dobrá, teplota okolo nula stupňov celzia. Predchádzajúci obrovský slalom mužov sa konal vo Val d´Isere. Lyžovanie vo Francúzsku pripravilo už tradične zaujímavé prekvapenia. Tým najvážnejším z minulého týždňa bol predčasný koniec lídra disciplíny Teda Ligetyho po páde. Vo Val d´Isere sa mu váčšinou nedarí. Situáciu vtedy využil Hirscher, ktorý vyhral a prevzal prvenstvo v priebežnom poradí. Týždeň po onej udalosti všetci očakávali ako sa Ligety po páde vráti do hry o body.

Prvé kolo obrovský slalom Alta Badia

V Alta Badii vyhral minulý rok Ligety, pred tým v r. 2011 Blardone, r. 2010 opäť Ligety a 2009 Blardone. Výchadzalo to na Blardoneho, alebo niekoho iného, než Ligetyho, kto by mal dnes vyhrať. Prvé kolo začal Aksel Lund Svindal, vedúci závodník celkového poradia. Svindal zbiera body v dvoch svojich silných disciplínach zjazd a super-G. Darí sa mu aj v tretej disciplíne obrovský slalom, kde je priebežne po troch závodoch na ôsmom mieste so 74 bodmi. Svindal je najvážnejším adeptom na veľký glóbus. Za Svindalom sa rysuje poradie Hirscher a Ligety, obaja s odstupom po sto bodoch. To naznačuje, že Hirscherovi nebudú stačiť na súboj so Svindalom iba body zo svojej hlavnej disciplíny slalom a ďalšie body, ktoré zanechajú Ligety a Pinturault v obrovskom slalome. Hirscher by mal pokúšať šťastie aj v disciplíne super-G. Najmä tie preteky, ktoré sa viac približujú obráku než zjazdu (napr super-G z MS 2012 v Schladmingu) by mohli Hirscherovi priniesť ďalšie potrebné body.
Alex Pinturault, Alta Badia 2013Alexis Pinturault - druhý
Veľkým nebezpečím v súbojoch o veľký glóbus v lyžovaní je najväčší univerzál v štartovom poli Bode Miller, ktorý sa vrátil do pretekania v tejto sezóne. Napriek veku je Bode Miller stále zdatný súper. Nedávno o tom =presvedčil v obráku v Amerike, kde bral druhé miesto za Ligetym. Ďalšími nenápadnými výsledkami sa dostal do prvej desiatky celkového poradia, keďže vie zbierať body zo všetkých disciplín. V dnešnom obráku Bode Miller spravil chybu, ktorá ho spomalila. Stalo sa tak v najmenej vhodnom miernom svahu, kde sa už nevedel vrátiť do tempa a získal veľkú stratu. Jeho čas sa do posledného medzičasu mestil do prvej dvadsiatky, však po chybe skončil ďaleko za tridsiatkou a do druhého kola nemal nárok.
Druhý vyštartoval na trť Marcel Hirscher, posledný víťaz obráku z Val d´Isere. Jeho jazda vyzerala pokojne s dôrazom na bezchybnosť, ktorou si Hirscher zbytočne často komplikuje výkony. V cieli bol s najrýchlejším časom a do druhého kola postupoval ako prvý. Druhý najlepší čas s odstupom len 0,22 sekundy zajazdil francúzsky talent Alex Pinturault. Tretí najrýchlejší bol Ted Ligety, ktorého jazda bola poznamenaná drobnými neistotami, na ktoré u tohto amerického rýchlika nie sme zvyknutí. Odstup Ligetyho na Hirschera bol iba 0,41 sekundy. Súboj v druhom kole medzi touto štandardnou trojicou súperov sľuboval napätie. Hirscher s Pinturaultom zacítili šancu poraziť neporaziteľného Ligetyho. Vlani tu dostal Hirscher od Ligetyho 2,4 sekundy v prvom kole a bolo po pretekaní. Dnes bola situácia otvorená pre všetkých troch. Záležalo na pevných nervoch, čistej hlave, ostrých hranách, dobrom namazaní a silných nohách. To všetko je potrebné v Alta Badii na predvianočnom lyžovaní.

Druhé kolo predvianočný obrovský slalom Alta Badia

Druhé kolo bolo na programe od 12:30. Rakúsky tréner Pircher postavil na trati 58 brán. Tridsiatka pretekárov štartovala v druhom kole v obrátenom poradí. Začínali tí s najhoršími časmi z prvého kola. Prekvapením bol mladý Nór Kristoffersen, ktorý v druhom kole zajazdil najlepší čas. Ten ho vyniesol na dvanáste miesto v konečnom súčte časov. Ivica Kostelič mal pád po vnútornej lyži, ktorý nevyzeral nebezpečne, však v ceste pádu stáli usporiadatelia a jedného z nich Kostelič zložil. Druhé kolo bolo postavené ako ťažké.
Alta Badia predvianočné lyže, LigetyTed Ligety - tretí
Jazda Teda Ligetyho v druhom kole bola rovnako neistá, ako v prvom. Ted potreboval dojazd do cieľa, aby získal dôveru. V niekoľkých oblúkoch sa nechal značne vyniesť z ideálnej stopy, jeho jazda nebola bez chýb. Zajazdil priemerný čas v rámci druhého kola, ale v cieli dorazil na prvé miesto. Na štarte v tom čase ešte čakali Pinturault a Hirscher. Obaja vedeli, že Ligety nedal žiadny výnimočný čas, preto nemuseli jazdiť pod tlakom. Pinturault zajazdil hladko s istotou, bez chýb. Zaradil sa pred Ligetyho. Posledný muž už iba išiel potvrdiť svoju pozíciu. S niekoľkými chybičkami, ktoré by snáď u Hirschera chýbali, keby ich nerobil, sa stal víťazom druhého obráku. Hirscher odskočil v bodovaní disciplíny Ligetymu o 60 bodov.
1. Hirscher, 2. Pinturault, 3. Ligety
Taliani doma predviedli nepresvedčivé predvianočné lyžovanie, najlepší Moelgg skončil až šestnásty. Felix Neureuther si vyjazdil body za piate miesto, ale v tvári bolo vidieť bolesti chrbta. Možno by padol lepšie oddych, ktorý je už za dverami. Vianočný čas privítajú asi všetci lyžiari, najmä tí, ktorí jazdia všetky disciplíny.

Najlepšie výsledky v posledných štyroch ročníkoch lyžovania v Alta Badii

rok 2013 - najlepší čas 1. kolo 1:18.14 (Hirscher), 2. kolo 1:18.22 (Kristoffersen celkom 12.)
rok 2012 - najlepší čas 1. kolo 1:17.10 (Ligety), . 2. kolo 1:19.35 (Faivre celkovo 10.)
rok 2011 - najlepší čas 1. kolo 1:27.96 (Ligety), . 2. kolo 1:17.18 (Simoncelli celkom 10.)
rok 2010 - najlepší čas 1. kolo 1:17.69 (Richard),. 2. kolo 1:13.88 (Simoncelli celkom 10.)

Najvýraznejšie výťazstvá v Alta Badia

rok 2013 - 1. Hirscher 2:37.45, 2. Pinturault + 0,35 s
rok 2012 - 1. Ligety 2:37.27, 2. Hirscher +2,04 s
rok 2011 - 1. Blardone 2:46.49, 2. Reichelt +0,35 s
rok 2010 - 1. Ligety 2:31.99, 2. Richard +0,14 s


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára