16. decembra 2013

Pretekárske lyžovanie prišlo zo Švajčiarska

Na programe svetového pohára v lyžovaní majú pridelených najviac podujatí Švajčiarsko spolu s Rakúskom. Pretekárske lyžovanie prišlo zo Švajčiarska a Rakúska, ktoré sú kolískou tohto športu, nazývaného "Alpské lyžovanie". Lyžovanie vo Švajčiarsku začína podľa kalendára hneď po príchode žien z Ameriky. Na programe majú super-G a obrovský slalom v prestížnom stredisku St. Moritz. Na január je zaradený slalom a obrák mužov v švajčiarskom stredisku Adelboden. Týždeň na to muži pokračujú asi najslávnejším strediskom svetového pretekania Wengen. Ženy si po ukončení olympiády odskočia na dva závody do rezortu Crans Montana a záver sezóny sa zídu muži i ženy na finálových pretekoch švajčiarskom Lenzerheide, kde sa odjazdí ešte po jednom poslednom preteku z každej disciplíny. Že prečo je tak veľa lyžiarskych podujatí SP v Rakúsku a vo Švajčiarsku, sa často pýtate ? Tieto dve krajiny založili tradíciu svetového pohára v alpskom lyžovaní. Ich predstavitelia sú najviac zastúpení v organizácii FIS, majú najvhodnejšie podmienky pre potreby svetového lyžovania. Sídlo FIS sa nachádza vo švajčiarskom meste Oberhofen. atd. atd.

Kolískou medzinárodných lyžiarskych pretekov je švajčiarsky Wengen od r. 1929

Otcom medzinárodných lyžiarskych podujatí je Ernest Gertsch narodený 1.1.1900 vo Wengene, kde prežil detstvo a neskôr sa stal lyžiarskym trénerom, inštruktorom, zakladateľom a riaditeľom medzinárodných pretekov na Lauberhorne. Prvé podujatie sa datuje 28.11.1929, po tom ako bol podpísaný zakladajúci dokument o Lauberhorn Race v Berne. Toto podujatie sa postupne stalo vzorom pre ďalšie alpské strediská. V mnohých sa začala rozvíjať podobná tradícia lyžiarskych medzinárodných pretekov. Aby sa organizácia týchto podujatí ujednotila, vznikali rôzne úvahy o zjednotení a zastrešení spoločnými pravidlami a jednou organizáciou. S hľadaním organizácie problém nebol. Svetový pohár zastrešila FIS (založená 1924). Pravidlá boli vytvorené roku 1966 francúzskymi a americkými tvorcami. Nápad organizovať seriál lyžiarskych pretekov, niečo ako lyžuiarsku ligu, podporilo vedenie FIS už počas konania majstrovstiev sveta v lyžovaní 1966 v chilskom stredisku Portillo. Celkom prvý pretek svetového pohára sa konal v stredisku Berchtesgaden 5.1.1967. Víťazmi historických prvých veľkých glóbusov boli Jean Claude Killy a Nancy Greenová v Jackson Hole v USA.

Dejiny svetového pohára sa píšu od r. 1967

1967 Greenová, KillyVíťazi prvého ročníka SP 1967 - Nancy Greenová (CAN), Jean Claude Killy (F)

Wengen je dodnes pravidelným dejiskom Lauberhorn Race, ktorý je jedným z hlavných podujatí svetového pohára. Zjazd na Lauberhorne pokračuje ďalší deň slalomom. Bolo by nepredstaviteľné, keby na zozname podujatí SP tento pretek chýbal. Sezónu 2013-14 (o pár dní) sa bude konať už 84. ročník Lauberhorn Race. Podobne dlhú tradíciu pretekania má napríklad rakúsky Kitzbühel, kde sa preteká tiež pravidelne a vždy týždeň po Wengene. Tento rok sa v Kitzbüheli koná už 74. ročník Hahnenkamm-Rennen. Švajčiarsky Adelboden usporiada preteky týždeň pred Wengenom, už 59. ročník na zjazdovke Chuenisbärgli. Crans Montana je podstatne mladším organizátorom medzi švajčiarskymi strediskami, iba od roku 1977 sa tam konajú (takmer pravidelne) ženské preteky SP. Stredisko Lenzerheide je novinkou posledných desiatich rokov. Vidieť snahy urobiť z Lenzerheide niečo podobné ako je rakúsky Sölden. V Söldene sa svetový pohár zahajuje a v Lenzerheide by sa chcel končiť. Lenže podobné ambície má aj nemecké stredisko GaPa. Občas sa strieda Lenzerheide s nemeckým Garmischom-Partenkirchenom. Uvidíme, ktorá lobovacia skupina bude silnejšia, či tá švajčiarska, alebo nemecká.

2013 Maze, HirscherVíťazi SP 2013 - Tina Maze (SLO), Marcel Hirscher (A)

Možno sa do sveťáku podarí zaradiť aj slovenský Chopok ? Veľa bezpečných kilometrov na lyžiach, kvalitné zjazdovky a veľa duševného zdravia, želá


kolektív lyžovanie-lyže.blog ;-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára