1. decembra 2013

Lyžovanie v Amerike

Prelom mesiacov november a december vždy od pretekárov vyžaduje presun za oceán, kde ich čaká lyžovanie v Amerike. Olympijská sezóna je pre lyžiarov náročnejšia ako tie bežné, k sérii pretekov o Svetový pohár v lyžovaní im navyše pribudnú súboje o lákavé medaily z OH. Každú druhú sezónu sa konajú majstrovstvá sveta v Lyžovaní a každú štvrtú sezónu ešte aj Olympijské hry, takže skoro každá lyžiarska sezóna býva spestrená o nejaký ten šampionát. Lyžiarskeho závodenia na vrcholovej úrovni v každej sezóne pribúda. Divákom a fanúšikom k potešeniu, pre samotných pretekárov je závodenia aj vyše hlavy, najmä ak niekto jazdí všetky disciplíny.

Mikaela Shiffrin, lyžovanie v Amerike Mikaela Shiffrin má raketový nástup do obrovského slalomu (2. miesto v domácom Beaver Creek)

Po úvodnom zahájení pretekárskej sezóny v Söldene sa presúvame do Fínska - Levi a tretím pokračovaním býva Amerika, kam sa sťahuje mužský aj ženský sveťák. Lyžovanie v Amerike je trochu odlišné od Európskeho. Preteká sa v strediskách Beaver Creek, Lake Louise, Aspen. Olympijská sezóna znamená vyčlenenie takmer celého februára na olympijské lyžovanie, preto je potrebné v kalendári svetového pohára porobiť nejaké škrty, pár závodov vynechať. Preteky v Aspene sa z tohto dôvodu vyškrtli, čím odpadol pekný ženský slalom. Aspen patril k obľúbeným strediskám českej slalomárky Šárky Záhrobskej, ktorá tu v minulosti dokázala opakovane zvíťaziť. Tento rok (2013) sa závodilo iba v Beaver Creeku a Lake Louise.

Lyžovanie Beaver Creek, ženy

Beaver Creek, lyžiarske stredisko v Amerike pohľad na zjazdovku Golden Eagle, vrchol v nadmorskej výške 3.448 m

Muži zamierili do Lake Louise (Canada), ženy lyžiarky začínali súťaže na americkom kontinente v stredisku Beaver Creek (USA), kde boli na programe dve rýchlostné disciplíny, zjazd a super-G, k nim pribudol obrovský slalom, ktorý sa v minulosti jazdieval v Aspene. Slalom ostal ako jediný vyškrtnutý z tohoročného amerického ski-tour. V starom známom stredisku sa lyžovalo na úplne neznámej, novej zjazdovke "Golden Eagle". Snehové podmienky, kvalita a povrch trate boli dobré. Vďaka výške nad 3.000 m nad morom má lyžovanie v Beaver Creeku istotu snehu od skorého začiatku sezóny.

Zjazd ženy - závodiť sa začalo v piatok 29. novembra 2013 v disciplíne zjazd. Štartovalo sa z 3.440 m n.m., cieľ bol v 2.730 m, prevýšenie 710 m, dĺžka trate 2.530 m, čas víťazky 1:41.26, počasie: slnečno. Zvíťazila Lara Gut pred Tinou Weirether a Elenou Fanchini. Viac z výsledkov nájdete na stránke - Lyžovanie Beaver Creek zjazd ženy, SP 2014

Super-G ženy - sobota 30. novembra, druhý deň závodenia v Beaver Creeku pokračuje ideálne počasie, štart vo výške: 3.320 m, cieľ: 2.730 m, prevýšenie: 590 m, dĺžka trate: 1.810 m, čas víťazky: 1:18.42, počasie: slnečno. Zvíťazila Lara Gut s takmer sekundovým náskokom pred Annou Fenninger a Nicol Hosp. Podrobné výsledky na - Lyžovanie Beaver Creek superG ženy, SP 2014

Mowinckel-Ragnhild, lyžovanie v Amerike Mowinckel Ragnhild - nórsky objav (radosť z prvého umiestnenia v desiatke / 8. miesto v obráku)

Obrovský slalom ženy - nedeľa 01. decembra 2013 bola určená disciplíne obrák. Prvý úspech na americkej pôde zaznamenalo aj domáce lyžovanie zastúpené Mikaelou Shiffrin, ktorá skončila tesne druhá. Štart: 3.077 m, cieľ: 2.721 m, prevýšenie: 356 m, počet brán 1. kolo: 51, autor trate: Winkler (AUT), počet brán 2. kolo: 51, autor trate Steharnik (SLO), čas víťazky: 2:17.92, zvíťazila Jessica Lindell-Wikarby pred Mikaelou Shiffrin a Tinou Weirather. Kompletné výsledky ženského obráku na - Lyžovanie Beaver Creek obrovský slalom ženy, SP 2014. Ženským obrákom bolo ukončené lyžovanie v Amerike, časť prvá (prvý týždeň).

Po záverečnom obráku sa situácia v ženskom poradí ustálila na 300 bodoch prvej Lary Gut, za ňou sa vytvára zaujímavá skupinka piatich dievčat, ktoré prejavili v doterajších piatich závodoch, že majú záujem o najvyššiu trofej - svetový pohár v lyžovaní. Mikaela Shiffrin talentovaná mladá slalomárka, ktorá zo slalomu prenikla aj do disciplíny obrovský slalom a to nečakane rýchlo a veľmi úspešne. Maria Hoefl-Rieschová skúsená majsterka lyžovania, schopná víťaziť v každej disciplíne. Tina Weiratherová, mladá ambiciózna Lichtenšteinka vyniká najmä v rýchlostných disciplínach, dolaďuje svoju spoľahlivosť dokončievať závody. Anna Fenninger mladá, ctižiadostivá, namakaná, univerzálna, najlepšia Rakúšanka sa už pár rokov pohybuje na špici ženského lyžovania. Za päticu momentálne najlepších dievčat sa zaradili Tina Maze, Kathrin Zettel a ďalšie silné lyžiarky, ktoré vedia prehovoriť do svetového lyžovania. Od Tiny Maze môžme očakávať čokoľvek, je to najlepšia lyžiarka všetkých čias (bodový rekord za jednu sezónu 2013 v jej podaní činí 2.414 b), ale po extrémne náročnej vlaňajšej sezóne príde asi rok pokojnejšieho lyžovania v jej prevedení s cieľmi olympijskými.

Lyžovanie Lake Louise, muži

Neďaleko Calgary, približne 2.200 km severnejšie od Beaver Creeku leží kanadské lyžiarske stredisko Lake Louise. Sem pricestovali po dvoch zahajovacích podujatiach muži lyžiari, ktorí si v Lake Louise rozdelia dve sady SP bodov za zjazd a superG. Proti nádhernému slnečnému lyžovaniu v Amerike, kde si to dievčatá užívali ako na špičkovej zimnej dovolenke, vládne v Canade hmla a sychravé počasie. Pár dní tréningu na olympijskej zjazdovke a v sobotu 30. novembra sa štartuje naostro.

lyžovanie v Amerike, Svindal Aksel Svindal lyžuje v Amerike

Prvým pretekárskym dňom je sobotňajší zjazd, v nedeľu superG. Na štarte zjazdu sa objavilo 76 pretekárov, vrátane všetkých zvučných mien. Divákov ale najmä konkurenciu svojim časom podráždil hneď prvý štartujúci Peter Fill. Súčasnosť je skúpa na extra dobrých zjazdárov. Medzi súpermi je mnoho dobrých pretekárov, ale žiadni velikáni, akými boli v nedávnej minulosti Didier Cuche, Michal Walchhofer, alebo dávnejšie Hermann Maier, či Franz Klammer. No čo sa dá robiť, niektorá doba je sýtejšia, iná skromná na velikánov. V týchto časoch máme velikánov v iných disciplínach, v obráku i v slalome. Chlapci zjazdári si môžu aspoň z chuti zazávodiť. Keďže mnohí z nich majú šance na víťazstvo, záleží na tom, ako sa komu vydarí jazda. Žiadne dlhodobo obsadené stupne pre víťazov, to zatiaľ v zjazde nehrozí.

Lindsey Vonn chcela v minulosti porážať mužov na zjazdovke v Lake Louise

Zjazdovka v Lake Louise nepatrí k žiadnym zjazdárskym métam, je to trať, ktorú absolvujú okrem mužov aj ženy zjazdárky. Tu v Lake Louise si to chcela pred rokom vyskúšať s mužmi aj Lindsey Vonn, ktorá sa aktuálne lieči z vážneho zranenia nohy z majstrovstiev sveta v Schladmingu 2013. Komisia jej príležitosť štartovať s mužmi zamietla a Lindsey nebolo umožnené porážať mužov na zjazdovke. Veď by to bolo nechutné, ak by jej to vyšlo, nehovoriac o tom, keby náhodou v mužskom zjazde zvíťazila. To by sa v časoch nevýrazných zjazdárov mohlo kľudne pritrafiť, medzi ženami je práve Lindsey Vonn až príliš výrazná zjazdárka (resp. bola), jej šance uspieť s mužmi boli fakt veľké.

lyžovanie v Amerike, Dominik Paris Dominik Paris po víťaznom zjazde v Amerike sa stal cowboyom

Zjazd muži pri každom dojazde do cieľa sa oplatí pozrieť na časomieru, či sa podarilo danému závodníkovi prekvapiť, alebo nie. Hneď prvý štartujúci Petetr Fill načrel medzi silnejšie časy, viedol až do jazdy Rakúšanov Streitbergera a Franza, ktorý ho odsunuli z vedúcej pozície. Od štartového čísla 12 nasledovala losovaná elitná desiatka, z ktorej sa najlepšie trafil do trate Talian Dominik Paris. Za ním skončili natesno zoradení Kroell, Theaux, Svindal, Clarey, Streitberger, Hell, Guay, Franz. Podrobné výsledky a priebeh závodu - lyžovanie Lake Louise zjazd muži.

Super-G muži je o niečo jasnejšia disciplína, pokiaľ ide o lídra. Aksel Lund Svindal tu kraľuje už pár rôčkov. Aby presvedčil, že redbull mu dáva stále krídla, nakopol to hneď na štarte a obrovská postava sa prirútila do cieľa s dostatočným náskokom, aby ho súperi brali vážne. Aksel je šoumen, ktorý si robí reklamu už len tým že je. Občas zvíťazí, aby mali jeho početné reklamné spoty vážnosť. A biznis sa točí. Marketing a reklama je okrem lyžovania ďalšia silná oblasť, v ktorej Aksel medzi lyžiarmi vyniká. V Lake Louise si vyjazdil 150 bodov, stovku za víťazstvo v super-G a polovičnú dávku bodov za štvrté miesto v zjazde. Spolu s 50 bodmi za štvrté miesto v Soldene má 200 bodov a stáva sa vedúcim závodníkom po troch podujatiach SP. Viac výsledkov z lyžovania v Amerike sa nachádza na stránkach - lyžovanie Lake Louise super-G muži

Pokračovanie - Lyžovanie v Amerike druhý týždeň



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára