12. marca 2012

Lyžovanie od Söldenu po Schladming 2012

Začal sa finálový týždeň. Lyžovanie mužov aj žien v rámci SP, ktorý bol zahájený koncom októbra v stredisku Sölden, sa dostalo do poslednej destinácie v adresári usporiadateľov pretekov svetového pohára v zjazdovom lyžovaní, do strediska Schladming. Od 12.3. do 18.3.2012 sa Schladming stane hlavným mestom lyžovania. Dnešným dňom začínajú tréningy zjazdu, v stredu 14. sú na programe prvé závody - zjazd mužov a zjazd žien. Štvrtok 15. odjazdia ženský aj mužský super-G, 16. marca závod tímov. Cez víkend prídu na poradie točivé disciplíny, v sobotu obrák mužov a slalom žien, v nedeľu slalom mužov a obrák žien.

lyžovanie od Söldenu po Schladming


Finále SP 2012 Schladming, program pretekov

V niektorých disciplínach je o poradí už rozhodnuté, v iných budú súboje o glóbus pokračovať aj vo finálovom závode. Určite nám vo všetkých pretekoch, ktoré sa v Schladmingu uskutočnia, vedúci pretekári predvedú špičkové lyžovanie. Na finále je pozvaných 25 najlepších pretekárov z každej disciplíny plus majstri sveta, juniorskí majstri sveta, víťazi európskych pohárov. Pretekár, ktoý má viac ako 400 bodov v celkovom hodnotení, môže štartovať aj vo finálových disciplínach, v ktorých sa neumiestnil do 25. miesta. Pozrime sa na program pretekov a špeciálne na tie, v ktorých bude vysoká pravdepodobnosť motivácie pretekárov predviesť napínavé súboje a prečo.

14.3. Zjazd muži - súboj o glóbus (Kroel 569, Cuche 521, Feuz 518)
14.3. Zjazd ženy - glóbus už získala Vonnová (Vonn 590, Riesch 359, Goergl 355)
15.3. Super-G muži - súboj (Svindal 413, Cuche 371, Feuz 368)
15.3. Super-G ženy - súboj (Vonn 413, Fenninger 319)
16.3. Tímy (Rakúšania, Taliani, Nemci, Francúzi, Švédi, Nóri, Švajčiari, Američania, Slovinci ???)
17.3. Obrák muži - súboj (Hirscher 605, Ligety 513)
17.3. Slalom ženy - glóbus Marlies Schild ( Schild 700, Maze 393, 7. Zuzulova 297)
18.3. Slalom muži - súboj (Kostelič 610, Hirscher 560, Myhrer 544)
18.3. Obrák ženy - súboj (Rebensburg 550, Vonn 455)

Na ktoré finálové súboje v Schladmingu sa môžeme tešiť ?

Zjazd mužov v Schladmingu by mal byť výhodou pre domáceho Klausa Kroela, ktorý reklamou na svojej zelenej helme naznačuje, že zjazdovku v Schladmingu pozná najlepšie. Posledné výsledky má presvedčivé, evidentne je vo forme. Didier Cuche starý muž je asi unavený už, aj keď je to veľký bojovník a na záver kariéry by dobre padol nejaký "top" výsledok. Naopak mladý Feuz môže byť nevyspytateľný, hrá nielen o glóbus v zjazde a super-G, ale aj o veľký glóbus, do Schladmingu prichádza ako vedúci závodník celkového poradia, predvedie svoj talent na rýchle lyžovanie.
Napínavosť *****

Zjazd ženy je rozhodnuté, glóbus si predčasne zaistila Lindsey Vonn, takže finálový závod nebude znamenať žiadne priame súboje o titul v disciplíne, ale niektoré ženy medzi sebou súperia o ďalšie poradie, ako aj celkové výsledky. Snažiť by sa mali Maria Riesch, ktorá je motivovaná zlepšiť sa v celkovom poradí. Elisabeth Goergl bude chcieť ukázať, že ešte nepatrí do starého železa. Aj Tina Maze zatiaľ celkovo druhá dokáže bodovať a víťaziť vo všetkých disciplínach a bude chcieť udržať druhé miesto. Mladá Tina Weirather si vychutnáva svetové lyžovanie a je v skvelej forme.
Napínavosť *****

Super-G muži bude mať podobnú dôležitosť a napätie ako mužský zjazd, ibaže namiesto vedúceho Kroela sa do súboja s Cucheom a Feuzom postaví nórsky obor Aksel Lund Svindal. Cuche s Feuzom už budú mať za sebou súboj v zjazde a jeho výsledky budú mať výrazný vplyv na motiváciu v tomto závode. Aksel Lund Svindal však nie je žiaden nováčik a bude sa snažiť o glóbus všetkými silami. Aksel vie jazdiť pod tlakom, zároveň je dosť nevyrovnaný vo výsledkoch, dokáže víťaziť aj jazdiť hrozne. Cuche odchádza z aktívneho lyžovania na dôchodok, hodil by sa víťazný záver s glóbusom.
Napínavosť *****

Super-G ženy je takmer rozhodnutá disciplína. Lindsey Vonn ponechala iba teoretickú možnosť na zisk glóbusu mladej Rakúšanke Anne Fenninger. Bodový rozdiel 94 hovorí, že šanca Fenningerovej nastane v prípade jej víťazstva a Vonnovej až 25. miesta. Takýto výsledok sa nedá očakávať ani v najuvoľnenejšej mysli. Naopak A. Fenningerová si nebude môcť dovoliť maximálny risk, pretože za sebou má niekoľko žien, ktoré by ju v prípade jej diskvalifikácie mohli ešte predbehnúť. Očakávam suverénne potvrdenie malého glóbusu záverečným víťazstvom Vonnovej, ktorá má šancu prekonať rekord 2000 bodov za sezónu. (H. Maier v r. 2000 získal presne 2000 b.) Vonnová má 1808 b.
Napínavosť *****

Obrák muži je už len teoretickou príležitosťou pre minuloročného vládcu tejto disciplíny. Ted Ligety si svoje dominantné postavenie nechal asi neopatrne uniknúť. V tomto ročníku začal štartovať aj v slalomoch. Asi mal zálusk na väčšie ceny, než je glóbus za obrák. Žiaľ v slalomoch sa mu nedarilo a prišlo zhoršenie v svojej najsilnejšej disciplíne. Marcel Hirscher sa po zlomenine z predchádzajúcej sezóny vrátil v perfektnej forme a okrem slalomov sa mu začalo výrazne dariť hlavne v obrákoch. Hirscher bojuje s Feuzom, Kosteličom, Svindalom a Cuchem o celkové prvenstvo. Má na to iba dve disciplíny slalom a obrák, preto pôjde na plno. Ligety Hirschera dokáže poraziť v súboji, ale na zisk glóbusu potrebuje zvíťaziť a Hirschera dostať za 24. miesto. Je možné, že Hirscher spraví chybu (má vysoké štatistiky nedokončovania ) napriek výhode domáceho prostredia.
Napínavosť *****

Slalom ženy aj keď je o glóbuse za slalom žien už dávno rozhodnuté, má slovenské lyžovanie v hre jedinú úspešnú pretekárku. Veronika Zuzulová je pred posledným slalomom na siedmom mieste v disciplíne so ziskom 297 bodov. Zuzulová sa pokúšala o zlepšenie oproti predchádzajúcej sezóne, ale žiadne výrazné výsledky sa neudiali až do predposledného slalomu vo švédskom Are, v ktorom nastupovala do druhého kola ako najlepšia z kola prvého. Svoju pozíciu neobhájila o jednu stotinu sekundy a skončila za Mariou Rieschovou na doposiaľ najlepšom druhom mieste. To naštartovalo všetkých jej fanúšikov do finálového slalomu v Schladmingu. Získať prvé víťazstvo v kariére práve v Schladmingu počas finále SP by bolo úžasné. Škoda že v Are neuspela ďalšia talentovaná slovenská lyžiarka Barbora Lukáčová. Slalom prinesie súboje o poradie za Marlies Schild.
Napínavosť *****

Obrák ženy táto disciplína je tiež takmer rozhodnutá, Viktoria Rebensburg pravdepodobne obháji svoj titul najlepšej obráčkarky z predchádzajúcej sezóny. Lyžovanie dlhým oblúkom robí najlepšie, jej nečakanou súperkou sa stala Lindsey Vonn, ktorá má teoretickú šancu získať aj tento malý glóbus. Vonnovej šance v obráku sú podobné ako šance Anny Fenninger v super-G, malilinkaté ale sú. Lindsey prekvapivo vyhrala v zahajujúcom obráku v Söldene, druhá bola v Ofterschwangu a vyhrala posledný obrák v švédskom Are, keď Rebensburgovej naložila niečo vyše sekundy. Napriek tomu by Rebensburgová mala glóbus obhájiť. Má náskok 95 bodov, ktorý by sa dal premrhať iba pádom alebo iným spôsobom nedokončiť.
Napínavosť *****

Slalom muži vyvrcholenie každého ročníka svetového lyžovania zabezpečuje tradične nedeľný slalom mužov. Predposledný slalom v Kranjskej Gore priniesol napínavosť do súťaže slalomu, že väčšia sa už ani vymyslieť nedala. K dvojici bojujúcej o titul najlepšieho lyžiara slalomára sa priblížil ziskom 100 bodov švédsky reprezentant Andre Myhrer (544 bodov). Ivica Kostelič obhajuje vlaňajší titul, v Kranjskej Gore získal iba 15 bodov za 16. miesto, pred finálovým slalomom má 610 bodov. Marcel Hirscher v Kranjskej Gore vypadol jemu bežným spôsobom - špicar - a nepripísal si tak ani bod k dovtedajším 560. Ďalší slalomári v priebežnom poradí už nemôžu na glóbus dosiahnuť. Je medzi nimi možno desať pretekárov, ktorý by mohli záverečný slalom vyhrať (Matt, Deville, Neureuther, Pranger, Razzoli, Grange, Kasper ...) avšak všetci majú stratu vyše 100 b. za vedúcim Kosteličom, ktorý obhajuje glóbus po nedávnej operácii kolena.
Napínavosť ***** / ! ! !

Ženské lyžovanie od Söldenu po Schladming

Ženské lyžovanie od Söldenu po Schladming 2011-12 zaznamenalo niekoľko významných skutočností medzi favoritkami, ktoré ovplyvnili súčasné výsledky. Vo všeobecnosti sú pred záverečným finále ženské glóbusy už takmer všetky rozdelené:

zjazd - Vonnová (100%),
Super-G - Vonnová (99%), Fenninger (1%),
slalom - Schildová (100%),
obrák - Rebensburgová (99%), Vonn (1%)
kombinácia - Vonnová (100%).
VEĽKÝ GLÓBUS - LINDSEY VONN (100%).

Maria Riesch - obhájkyňa titulu lyžiarska kráľovná 2011 Maria Riesch sa v letnom období vydala za svojho trénera Hoefla. Od vtedy sa volá Maria Hoefl-Rieschová. Posledné výsledky v minulej sezóne naznačovali dlhodobé vyčerpanie. Z manželstva nevyplýva zatiaľ žiadny prínos, aspoň pokiaľ ide o výsledky a lyžovanie Marie Riesch. Nespoľahlivosť, nedojazdievanie do cieľa, zhoršenie vo všetkých disciplínach sú charakteristikou Rieschovej v sezóne 2011-12. Štartovanie vo všetkých disciplínach SP je mimoriadne namáhavé a vyčerpávajúce, dlhodobo nezvládateľné. Nedostatočné postrehnutie náročnosti a následné neukončenie tejto enormnej záťaže môže viesť k zraneniu, alebo k vyhoreniu lyžiara (Hospová, Paersonová, Zurbriggen ...).

Maria Rieschová dokázala zvíťaziť nad Lindsey Vonnovou v sezóne 2010-11. Víťazstvo to bolo tesné (rozhodli len 2 body), naviac na strane Rieschovej stálo aj športové šťastie. Neuskutočnili sa totiž záverečné preteky v Lenzerheide v takom rozsahu, ako boli naplánované, kôli nepriazni počasia. Každý divák mohol vidieť, že sa Vonnová v závere sezóny doťahovala na čelo a určite by v zjazde a super-G prekonala unavenú Rieschovú. Takže ani jej titul nebol presvedčivý, bol z časti z kategórie šťastie. Napriek tomu si zaslúži Rieschová rešpekt, pretože poraziť takú silnú konkurentku akou je Lindsey Vonn je možno nevídané prvenstvo. Nikomu v ženskom lyžovaní sa takýto kúsok nepodarí, pokiaľ Vonnová neodíde zo scény. Rieschová sa bude jediná môcť pýšiť tým že porazila Lindsey. Po takejto náročnej sezóne a významnej zmene osobného života (manželstvo) mala Rieschová, resp. jej tréneri obmedziť rozsah disciplín, zamerať sa na niektoré dve (slalom + obrák) alebo naopak (zjazd + super-G) a rok dva si takto oddýchnuť. Miesto toho Rieschová stále štartuje vo všetkých disciplínach a postupne nastáva zhoršenie vo všetkých okrem zjazdu, kde sa ešte drží druhá.

Lindsey Vonn - najlepšia lyžiarka posledných 5 sezón naberá na výkonnosti, jej výsledky sa stále zlepšujú, štartuje vo všetkých závodoch v celej sezóne. Nevykazuje žiadne signály únavy fyzickej ani psychickej. V sezóne 2011-12 okrem dvoch najúspešnejších disciplín (zjazd a super-G) výrazne zlepšila obráky. Jej príležitosť (aj keď asi iba teoretickú) zabojovať s Viktoriou Rebensburgovou (fenomenálnou obračkárkou) o glóbus nečakali asi ani jej najväčší fanúškovia. Jedinou disciplínou, kde sa zatiaľ Vonnová výraznejšie nepresadila je slalom, v ktorom je až dvadsiata. Lindsey Vonn je nevídaný zjav vo svete lyžovania. Akoby mala stále novšie a vyššie inšpirácie. Ak sa jej podarí budúci rok obsadiť aj disciplínu obrovský slalom, určite sa bude chcieť ešte zlepšiť aj v slalomoch. V Schladmingu pravdepodobne prekoná aj najlepší výkon za sezónu, ktorý drží Hermann Maier zo sezóny 2000 získal presne rovnaký počet bodov 2000. Vonnová láme rekordy v počte víťazstiev v tom istom stredisku niekoľko sezón po sebe. Jednoducho je úžasné sledovať tento lyžiarsky osud.

Ďalšie významné ženy v kolotoči SP 2011-12 z predchádzajúcich sezón sú Elisabeth Goergl (1981), ktorá už niekoľko rokov nechce odísť do starého železa a pohybuje sa v špičke rýchlych disciplín. Podobne Marlies Schild (1981) je neporaziteľná medzi slalomovými brankami a suverénne vyhráva takmer všetky slalomy v sezóne (aj keď záver hmm hmm hmm). Schildová sa výrazne zlepšila v obrákoch ( z 76b na 103b), žeby ambícia v závere kariéry na viac ako glóbus za slalom? Tina Maze akoby nahradila v univerzálnosti druhú M. Rieschovú z vlaňajška, štartuje vo všetkých disciplínach a takmer bez náznaku únavy drží krok s Vonnovou. Objav sezóny je mladá Anna Fenninger (1989) ktorá sa usadila v super-G za Vonnovou a zlepšila sa aj v obrákoch. Táto sezóna je aj definitívnym koncom veteránky Anja Paerson (1981), ktorá naposledy vyhrala zjazd v Tarvisio minulú sezónu. Túto sezónu sa obmedzila už len na rýchle disciplíny, ale lepšie ako 9. už nezajazdila. Fínka Tanja Poutiainen (1980) je stále majákom fínskej reprezentácie napriek tomu, že jej bodový zisk proti predchádzajúcej sezóne asi o polovicu zmenšíl. Viktoria Rebensburg a Tessa Worley začali popri obráku štartovať aj v susedných disciplínach síce bez výraznych úspechov, ale s bodmi. Objavom sezóny je Tina Weirather (1989) z Liechtenšteinska, dcéra úspešných lyžiarskych rodičov, ktorá nazbierala 600 bodov prevažne za rýchlosť.

Mužské lyžovanie od Söldenu po Schladming

mužské lyžovanie od Söldenu po Schladming prinieslo podobne ako v ženskom sveťáku niekoľko významných zmien. Výrazný prírastok na štartoch slalomov zaznamenali lyže Völkl. Významne sa prihlásil do svetovej špičky Beat Feuz, ktorý sa v rýchlostnom lyžovaní zaradil do spoločnosti hviezd Svindal, Kroel, Cuche, Jansrud, Miller. Vlaňajšie umiestnenie na 22 mieste vôbec neveštilo takýto úspech, Feuz prichádza na finále do Schladmingu ako vedúci pretekár s 1250 bodmi. Ďalším mladým v útoku je Marcel Hirscher, ktorý nie je až takým veľkým prekvapením, u Hirschera sa výrazný vzostup prejavoval už v minulej sezóne pred zranením. Bude zaujímavé sledovať, ktorý z mladej generácie uspeje v súboji o celkového víťaza, či to bude rýchlostný Feuz, alebo krútivý Hirscher ? Starý mazák Ivica Kostelič, ktorý osedlal lyže Fischer v tejto sezóne nezaznamenal taký výrazny úspech akým bol pre neho vlaňajší január, kedy za mesiac získal 1000 bodov. Napriek tomu ostal v dobrej kondícii a aj po operácii kolena a mesačnému výpadku bude obhajovať slalomový glóbus a pokúsiť sa môže aj o veľký glóbus. Didier Cuche ohlásil poslednú sezónu a urobil dobre, víťazstvá sa už nedostavujú tak samozrejme a telo po pretekoch bolí. Majster dlhého oblúka Ted Ligety asi zahazardoval so svojim titulom, o ktorý ho asi pripravil Marcel Hirscher. O tom že je stále pánom v disciplíne nenechal nikoho, ani Hirschera na pochybách v poslednom obráku v K. Gore, kde ho lyže Head doviedli do cieľa s vyše sekundovým náskokom. Ondrej Bank ukončil sezónu a zavesil lyže Elan kôli predchádzajúcej dlhej viróze predčasne na klinec. Pokúsi sa asi reštartovať v sezóne 2012-13.

Lyžovanie mužov je z pohľadu výsledkov oveľa napínavejšie, nič nie je jasné okrem glóbusu za obrovský slalom, ktorý má s najväčšou pravdepodobnosťou v hrsti už Hirscher, ktorý jazdí lyže Atomic. Mužský slalom veští najväčšie napätie, pôjde sa na známom padáku, kde sa koná každoročný najvýznamnejší nočný slalom v Schladmingu. Ešte nikdy tu nevyhral Ivica Kostelič, preňho je táto výzva o to väčšia. Najlepšie skončil v Schladmingu tretí v januári 2008. Chorvátsko zažilo vlani obrovskú oslavu a zaradilo sa medzi najväčšie lyžiarske krajiny vďaka súrodencom Kosteličovcom. Andre Myhrer predvlani takmer zvíťazil v nočnom slalome v Schladmingu a Hirscher tu vyhral pred dvoma mesiacmi, práve v tejto sezóne. Nezabudnite sledovať finále lyžovania Schladming.

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
lyžovanie od Söldenu po Schladming, mužské lyžovanie, ženské lyžovanie, lyže Head, lyže Atomic, lyže Völkl, lyže Fischer, lyže Elan, obrák, slalom, zjazd, super-g, veľký glóbus, Maria Riesch, Lindsey Vonn, Barbora Lukáčová, Veronika Zuzulová, Ondrej Bank, Marcel Hirscher, Ivica Kostelič, Didier Cuche, Beat Feuz, Aksel Lund Svindal, Tanja Poutiainen, Marlies Schild, Elisabeth Goergl, Anja Paerson, Tina Weirather, Anna Fenninger, finále lyžovania Schladming, nočný slalom v Schladmingu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára