13. februára 2010

XXI. Zimné Olympijské Hry Vancouver 2010

12. februára 2010 boli zahájené v kanadskom Vancouver nádherným ceremoniálom v poradí 21. zimné Olypijské hry. Olympijský oheň zapálila štvorica kanadských športovcov, celú slávnostnú akciu však poznamenala smutná udalosť z predchádzajúceho dňa, v tréningu tragicky zahynul gruzínsky sánkar Nodar Kumaritašvili.

Zameral som pozornosť na podujatia v zjazdovom lyžovaní. Ukázalo sa že avizovaná neúčasť favoritky v ženských zjazdárskych disciplínach Lindsey Vonovej pred začiatkom hier sa nepotvrdila. Vďaka tomu budú ženské lyžiarske súťaže napínavejšie. Go Canada go!

Slovenská výprava v počte 73 športovcov patrí k najväčším, je zložená prevažne z hokejistov a hokejistiek, v zjazdovom lyžovaní sa predvedú traja Jaro Babušiak, Janka Gantnerová, Veronika Zuzulová. Žeby Veronika získa zlato v slalome ? (môj tajný tip), myslím že má ideálne skúsenosti aj vek, dlhá šnúra zranení a nezdarov by sa už mala prehupnúť do opačnej polohy. Záležať bude na Veronike, ako sa k svojmu vystúpeniu postaví ( psychicky ), všetko ostatné má. Držím palce, prajem nech sa darí všetkým, hlavne dobrému lyžovaniu ! Vancouver Zuzulová !

Výsledky - lyžiarske disciplíny na ZOH

DátumDisciplínaVýsledky
15/02Zjazd - muži1. Defago (CH),
2. Svindal (NOR),
3. Miller (USA)
17/02Zjazd - Ženy1. Vonn (USA),
2. Mancuso (USA),
3. Goergl (A)
18/02Superkombinácia - ženy1. Riesch (D),
2. Mancuso (USA),
3. Paerson (SWE)
19/02Super-G - muži1. Svindal (NOR),
2. Miller (USA),
3. Weibrecht (USA)
20/02Super-G - ženy1. Fischbacher (A),
2. Maze (SLO),
3. Vonn (USA)
21/02Superkombinácia - muži1. Miller (USA),
2. Kostelic (CRO),
3. Zurbriggen (CH)
23/02Obrovský slalom - muži1. Janka (CH),
2. Jansrud (NOR),
3. Svindal (NOR)
25/02Obrovský slalom - ženy1. Rebensburg (D),
2. Maze (SLO),
3. Goergl (A)
26/02Slalom - ženy1. Riesch (D),
2. Schild M. (A),
3. Zahrobska (CZ)
... 10. Zuzulova (SK)
27/02Slalom - muži1. Razzoli (I),
2. Kostelic (CRO),
3. Myhrer (SWE)

Úspešnosť krajín na OH v alpskom lyžovaní:

1. USA / 2x zlato - 3x striebro - 3x bronz
(medailisti: Vonnová, Mancusová, Miller, Weibrecht)

2. Nemecko / 3x zlato (M. Riesch, Rebensburg)

3. Švajčiarsko / 2x zlato - 1x bronz  (Defago, Zurbriggen, Janka)

4. Nórsko / 1x zlato, 2x striebro, 1x bronz  (Svindal, Jansrud)

5. Rakúsko / 1x zlato, 1x striebro, 2x bronz  (Goergl, Fischbacher, Schild)

6. Slovinsko / 2x striebro (Maze)

6. Chorvátsko / 2x striebro (Kostelič)

7. Taliansko / 1x zlato (Razzoli)

8. Švédsko / 2x bronz (Paerson, Myhrer)

9. Česká republika / 1x bronz (Záhrobská)

Slovenské lyžiarky a lyžiar veľké výsledky na olympiáde nevystrúhali. Takmer k blížiacemu sa koncu hier 25. febr. slovenská reprezentantka Jana Gantnerová zaznamenala úspech v podobe 35 miesta, keď štartovala s číslom 53 (gratulácia). Škoda že nemala štartové číslo aspoň 51. Hneď ďalší deň na to slovenská jednička Veronika Zuzulová dala 10. miesto v slalome (Gratulácia). Jediný muž na lyžiach Jarko Babušiak si ukoristil výbornú tridsiatku za slalom, 37. miestečko v super-G, 44. post v obráku, zjazd a supercombi nedokončil. Gratulácia! (aspoň že nastúpil do každej disciplíny)

Škoda že sa do zostavy nezmestili aj ďalšie mladé talenty slovenského lyžovania Barbora Lukáčová alebo mladulinká Petra Vlhová (1995) obidve z Liptovského Mikuláša. Mohli pozbierať skúsenosti a na OH 2014 v Soči možno už aj medaily. Hlavne Barbora Lukáčová ukázala talent na točenie medzi slalomovými palicami a čo nevidieť sa stane slovenskou dvojkou (môj tajný tip). Pekne Barborka, držím palce! Petra Vlhová vyrazila tak skoro, že ak sa vo vývoji nič vážne neudeje, za tri-štyri roky zaútočí na najvyššie posty v ženskom svetovom slalome. Oči na stopky !

X. zimné paralympijské hry Vancouver 2010

Slovenskú výpravu na X. zimných paralympijských hrách tvorilo spolu 39 členov, z toho bolo 13 športovcov a 8 navádzačov. Ich medailový zisk a výsledok v celkovej bilancii krajín poposunul Slovensko na historicky najúspešnejšie 4. miesto za veľmocami Rusko, Nemecko a Canada.

Najúspešnejšou disciplínou našich športovcov bolo zjazdové lyžovanie, v ktorom získali všetky naše medaily (6 zlatých, 2 strieborné, 3 bronzové). Najlepšie sa našim para-lyžiarom darilo v obrovskom slalome a v super kombinácii, kde získali po dvoch zlatých medailách a jednej bronzovej (4-0-2). Úspech pridali ešte aj v slalome (1-0-0), zjazde (0-1-0) a v super obrovskom slalome (1-1-1). Tento úspešný výsledok zaradil Slovensko v celkovom poradí krajín v disciplíne zjazdové lyžovanie na 2. miesto za víťazný kolektív Nemecka, ktoré získalo iba o jednu zlatú medailu viac.


Najúspešnejší Jakub Krako s navádzačom Jurajom Mederom a Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou spolu vybojovali až 8 medailí (6-2-0). Miroslav Haraus s navádzačom Martinom Makovníkom a Petra Smaržová s ziskom dvoch resp. jednej bronzovej medaily. Tesne pomedailové pozície pridali Iveta Chlebáková, Norbert Holík, Radomír Dudáš aj zjazdári Martin France a Martin Čupka, ktorí dosiahli svoje najlepšie umiestnenia 11. resp. 12. miesto.

G R A T U L Á C I A ! ! ! ... škoda pre fanúšikov, že ľudia zo ZPV neriadia, alebo aspoň neradia, ako robiť reprezentačný šport na vrcholovej OH úrovni ?



• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
zimné Olypijské hry, Vancouver, Canada, lyžiarske disciplíny na ZOH, Slovenská výprava, Veronika Zuzulová, Barbora lukáčová, Petra Vlhová, Janka Gantnerová, zimné paralympijské hry Vancouver, Slovensko lyžovanie 2. miesto, Jakub Krako, Henrieta Farkašová


4 komentáre:

  1. a vieš že v tejto výprave je dvakrát viac povaľačov ako športovcov?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no asi okrem Veronika Zuzulová a jej tím. Zaujímavé je pozrieť si výsledky, aké naši športovci na OH vo Vancouveri dosiahli, koľko ich bolo a čo vlastne dosiahli.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aha novy dizajn blogu
    kedy zacne nova lyzovacia sezona? uz tesiim

    OdpovedaťOdstrániť