11. decembra 2013

Ligety najlepší lyžiarsky oblúk súčasnosti

Alpské lyžovanie nadol zasneženými svahmi je plné zákrut aj rovných úsekov. Majster rýchlosti môže pretekať s majstrom zákrut. Kto z nich je lepším lyžiarom? Ťažko povedať, je to podobné, ako pri jazde autom. Prekonať rovinku čo najrýchlejšie, to zvládne veľa šoférov, pri tom zohrá dôležitejšiu úlohu samotné auto, ale prejsť majstrovsky zákrutou, hm?! to nevie každý. Neoficiálnym kráľom medzi lyžiarmi je ten, kto ovláda strednú disciplínu - obrovský slalom, teda lyžiarsky oblúk. Platilo to za čias legendárneho Ingemara Stenmarka, platilo to pred ním a platí to aj dnes. Nespochybniteľným pánom obráku je Ted Ligety, ktorý predvádza najlepší lyžiarsky oblúk súčasnosti.

Lyžiarsky oblúk Adam Žampa, Lyžovanie superg Beaver Creek Dobrý lyžiarsky oblúk - Adam Žampa prichádza na chuť rýchlosti

Lyžiarsky oblúk Marcel Hirscher, Lyžovanie superg Beaver Creek Výborný lyžiarsky oblúk - Marcel Hirscher hľadá dokonalú techniku

Lyžiarsky oblúk Ted Ligety, Lyžovanie superg Beaver Creek Excelentný lyžiarsky oblúk - Ted Ligety kreslí najlepší lyžiarsky oblúk súčasnosti

Na troch obrázkoch sú znázornení traja výborní lyžiari, obračkári. Mladý Adam Žampa nedávno vletel do sveta veľkého lyžovania bez okolkov a rešpektu, postupne sa zlepšuje a hľadá svoje miesto medzi tridsiatkou najlepších. Má pred sebou nevídané možnosti, záleží však aj na tom ako zvládne techniku danej disciplíny. Marcel Hirscher je značne pokročilejší majster lyžovania, súčasná svetová jednička v slalolme, majster balancu, excelentný technik. V disciplíne obrovský slalom je však zatiaľ až na druhom mieste. Prečo? To vidieť z uvedených obrázkov.

"Ako vzniká objav? To všetci vedia, že je niečo nemožné. Potom sa objaví blázon, ktorý nevie že je to nemožné a urobí to."
Albert Einstein

Všetci traja lyžiari sú zobrazení približne na tom istom mieste, tej istej trate, v tých istých pretekoch super-G. Na prvý pohľad vidno rozdiely v polohe tela. Pre rekrečne lyžujúceho sú všetky tri polohy takmer nepredstaviteľné, určite nenapodobiteľné v praxi. Však podobne je tomu aj medzi samotnými vrcholovými pretekármi. Jeden nedokáže napodobiť druhého. Môže sa snažiť, zlepšovať, ale určitej úrovne toho druhého proste nedosiahne. Z obrázkov vidieť, že technika Marcela Hirschera sa veľmi približuje Tedovi Ligetymu, ale čosi mu ešte chýba. To "čosi" môže pre Hirschera znamenať nedosiahnuteľný rozdiel, ktorý nikdy nedosiahne. Ani keby poznal skutočný recept.

Možno ho limituje telesná konštrukcia, možno je to nad jeho sily, talent, tréningové možnosti, financie atd. O ďalších pretekároch platí presne to isté. Každý je jedinečný a robí správne, ak sa venuje osobnému rozvoju v rámci svojej jedinečnosti. Snažiť sa prísť s niečim vlastným. Ted Ligety pochopil podstatu pohybu pomocou Tai-chi, možno práve preto má cit pre nevídané pohybové rozsahy. Často pomôže k vyniknutiu jedinca iný šport. Napríklad, Zdeno Chára bol v mladosti najprv zápasníkom, preto je dnes jedinečným hokejistom medzi hokejistami. Zápasník-hokejista je iný než hokejisti-hokejisti. Hmmm ?! Alebo môže pomôcť zvláštnosť v oblasti životosprávy. Napríklad Novak Djokovič odhaľuje svoje trumfy v knihe "Naservírujte si víťazstvo". Zmenou stravy sa dostal na nevídané energetické zdroje.

Technikou Teda Ligetyho sa zaoberajú všetci tréneri aj samotní jazdci. Vidia, že je to najúspešnejšia technika súčasnosti, ktorú nikto nedokáže porážať, preto sa snažia odhaliť jej tajomstvá a jemné, často voľným okom neviditeľné prvky (napr. spodné prádlo, značku zubnej pasty ...). Pokúsiť sa o odhalenie techniky súpera je jedna vec (ťažká), napodobiť ju a realizovať v praxi druhá (takmer nemožná). Ted Ligety hovorí o princípoch svojho lyžovania až príliš otvorene, samozrejme tie hlavné žolíky necháva v rukáve a nerozpráva o nich. Som presvedčený, že keby napísal knihu - presný "Návod na naučenie mojej lyžiarskej techniky", nebolo by to nikomu na osoh, teda pokiaľ ide o porazenie samotného Ligetyho. Ligetyho zbraňou Ligetyho neporazíš. Každý napodobňovateľ dopadne asi tak, ako napodobňovatelia Elvisa Presleyho či Michaela Jacksona, ktorí ostávajú iba veselou napodobeninou originálu.

Vždy sa pousmejem, keď na závodoch vidím kameramanov z rôznych tímov, ktorí si natáčajú jazdu šikovnejších súperov, než sú ich zverenci a predstavujem si, ako nadobudnuté zábery doma analyzujú. Študujú štýl, techniku a snažia sa objavené poznatky zakomponovať do svojich trénerských techník. Pripomína to, keď pri písomke trojkár opisuje od jednotkára. Takto môže občas aj trojkár dostať jednotku. Dobrý tréner musí poznať svojho zverenca. Detailne a po všetkých stránkach. Vtedy mu môže pomôcť v rozvoji jeho vlastných daností. Pomôcť! Hlavnú prácu musí odviesť športovec. On totiž vždy, počas športového výkonu je na všetko sám a musí byť schopný poradiť si sám. Víťazí sám. A čím je samostatnejší, tým býva neporazitelnejší.

Namiesto kopírovania cudzej techniky mentálny tréning

Počas výkonu je len: on, lyže, a kopec. Vztiahnuté na osobu športovca: ja, lyže, kopec (3). Ak bude zverenec vnímať: ja, lyže, kopec a tréner, (4) potom už má zbytočnú komplikáciu navyše. Ak bude lyžovať v režime: ja, lyže, kopec, publikum, musím vyhrať, potrebujem peniaze (6) ... to už má obrovský problém. Všetky tie zbytočnosti, ktoré nesie v sebe do cieľa, mu komplikujú lyžovanie a znemožňujú uspieť. Užitočný tréner by sa mal pokúsiť doviesť svojho zverenca k pochopeniu princípu: ja (1), lyže(2), kopec(3). Vylepšený účinok na úspech má princíp: ja-lyže-kopec (1+2+3), to znamená, že športovec chápe prvky ako súčasť seba. Mentálne dokonalá športová myseľ pracuje v režime: jalyžekopec (1). Jednota.

Vyzerá to jednoducho na papieri, ale ako realizovať jednotu vo vrcholovom lyžovaní? Základným predpokladom je nekopírovať iných, ale rozvíjať seba. Vtedy sa myseľ dokáže dostatočne sústrediť na rozvoj seba samej. Špeciálne vyvinutým mentálnym tréningom postupne jedinec do seba začlení aj celú lyžiarsku výstroj a neskôr aj nevyhnutné prostredie (sneh, svah, branky...). Odfiltruje rušivé prvky okolia (divákov, súperov, zvuky, zimu ...). Tieto prvky definuje ako "JA". Bežne napríklad uvažujeme o sebe ako - ja som noha, druhá noha, oko, pľúca, nádych ... Po dosiahnutí jednoty bude úvaha o sebe doplnená aj o prvky výstroja, teda: ja som noha, oko, pľúca, ... lyžiarka, rukavica ... a tiež nevyhnutné prvky prostredia: ... sneh, svah, vietor ...

Vidím to už teraz, ako sa budú približne za tri-päť rokov preteky vo sveťáku ale aj v detských kategóriách hemžiť napodobeninami Ligetyho. Nikto z nich Ligetyho neporazí. Ligety sa nakoniec porazí sám. Ako každý iný športovec. Príliš chcenia, nové ciele, väčšie nároky, túžba presadiť sa v ďalších disciplínach, väčšia záťaž, stárnutie a únava tela, nečakané zranenie, urýchlená rekonvalescencia a pokus o návrat, ďalšie zranenie ... To vedie k prehre každého športovca. Každý je nakoniec sám sebe strojcom prehry. Jeho vlastné chcenie. Majstrom je ten, kto sa smeje nakoniec. Na konci sa smeje ten, kto ovládol svoje túžby.

Tajomstvo odhalené

Ligetyho lyžovanie vychádza zo súčasnej americkej školy, ktorej veľkými tvorcami boli a ešte stále sú Lindsey Vonn v ženskom lyžovaní a najmä fenomenálny Bode Miller, ktorý fascinoval publikum nevídanými prvkami na svetových zjazdovkách. Americká škola je charakterizovaná jazdou v záklone v nízkom posede. Viditeľné sú prejazdy oblúkmi so široko roztiahutými pažami, ako povrazolezec s tyčou na vyrovnávanie balansu. Nízko posadená panva slúži ako závažie, ktoré prekonáva extrémne odstredivé sily (nádherné zjazdárske oblúky so zadkom takmer na snehu dokáže kresliť Lindsey Vonn). Švih vonkajšou rukou na úrovni bránky smerom do vnútra oblúka pomáha dostredivej sile odľahčiť tlak na hranách a dokresliť oblúk do vyššej polohy pred nasledujúcou bránou.

Na nasledujúci oblúk vzniká viac priestoru, je úplný a rýchly. Medzi oblúkmi takmer neexistuje pasívny úsek, žiadna "príprava" na ďalší oblúk, prechody z jedného do druhého oblúka sú plynulé a okamžité. Ak je trať postavená plynule a v správnych (zvládnuteľných) rádiusoch, Ligety nepoužíva drift ani v strmých úsekoch. Dokonalý cit pre prácu s flexiou lyžiarky (predozadný pohyb v jednotlivých častiach oblúka) spôsobuje aktívne "pridávanie plynu". Veľa ďalších zaujímavých prvkov sa dá objaviť v modernej americkej technike lyžovania. Každý z významných predstaviteľov tejto školy však vnáša do lyžovania niečo individuálne, niečo čím z univerzálnej školy robí jedinečný originál.

Majstrov učiteľ

Pri nedávnom návrate na zjazdovky Bode Miller zaznamenal rýchly úspech. V Söldene ukázal, že to napriek vysokému veku myslí s lyžovaním vážne a v Beaver Creeku už stál tesne vedľa Teda Ligetyho na stupňoch víťazov. Porazil Marcela Hirschera, Alexa Pinturaulta a ďalších výborných lyžiarov. Bolo že to radosti, v Amerike uspeli Američania pred očami Američanov. Ukázali starému kontinentu dlhý nos. A nebolo to tesné, naopak vyhrali s prehľadom. Kto videl novo-starého Bode Millera na trati, mohol si vychutnať bojovníka, odhodlanie a nasadenie. Bol ho plný kopec. Skúsenosti a talent vyvážili vek a možno nie dokonalú prípravu v telocvični.

Tento Millerov výsledok je asi obdivuhodnejší, než výkon víťaza Ligetyho, na ktorého výhry sme si už zvykli. Miller zaostal za Ligetym vyše sekundy, ale onedlho kto vie? Možno že Bode Miller je ten, kto dokáže poraziť Ligetyho. Nie v jednom náhodnom závode, ale v obrákovom glóbuse, v umení lyžiarskeho oblúka. Majstrov vzor a učiteľ ? Trocha fantázie nezaškodí, veď Bode Miller patrí k najstarším mužom v štartovom poli, bude príjemné, ak dokáže ešte potešiť oko divákov, ale vážne výsledky sú už myslím na iných ;-)

Nádherný ženský lyžiarsky oblúk

Zaujímavá paralela, rozdiely medzi technikou ženského a mužského lyžovania vidieť na nasledujúcom obrázku. Slalomový oblúk, približne rovnaké miesto, hore najlepší slalomár, dole najlepšia slalomárka súčasnosti. Nechajte sa inšpirovať obrázkami a pri objavovaní rozdielov si vyskúšajte vlastné analyticko-trénerské schopnosti. Čo by ste poradili Mikaele Shiffrin, aby ešte zlepšila svoje lyžovanie? Vedeli by ste poradiť aj Marcelovi Hirscherovi?

Lyžovanie slalom Top lyžovanie ženské - mužské



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára