17. decembra 2013

Lyžovanie vo Francúzsku, Courchevel ovládli sestry Schildové

Lyžiarsky svet si dal krátke iba jednodňové stretnutie vo francúzskom stredisku Courchevel. Nezvyčajný termín pretekov SP (utorok) priniesol nezvyčajný výsledok (víťazstvo Marlies Schield). Lyžovanie vo Francúzsku ovládli Rakúšanky, v prvej desiatke ich skončilo šesť. Na pódium sa opäť vrátila Marlies Schild. Historická udalosť pre rodinu slávnej slalomárky, na stupne víťazov vystúpili spolu s mladšou sestrou Bernardette. Sestry Schildové ovládli dnešný závod svetového pohára v lyžovaní vo Francúzsku.

Marlies Schild, lyžovanie vo FrancúzskuMarlies Schild - po víťaznej jazde vo Francúzskom Courchevel

sestry SchildovéSplnené sny - spolu so sestrou na stupňoch pre víťazov

Marlies Schild Courchevel 2013Marlies Schild - "som dvojnássobne šťastná"

Marlies Schild sa po ročnom výpadku opäť vrátila. Návrat to bol ako sa patrí na niekoľko násobnú kráľovnú slalomu. Rovno na prvé miesto v závode slalomu. Mnohí sme s takýmto návratom už nerátali, najmä ak vieme, že ide o opakované zranenie kolena. Pre lyžiara veľmi dôležitá a háklivá časť tela. Marlies Schild nám všetkým ukázala obrovského ducha, bojovníka, ktorý sa nevzdáva a dokáže sa vrátiť na čelo svetového slalomu. Dobre známa prikrčená postava sa na svahu medzi bránkami nedá s nikým zameniť. Dnes vyzerala jej jazda presne tak, ako sme bývali u Marlies zvyknutí v minulosti. Noooo ... Tak isté rezervy v jej jazde sa dali postrehnúť. To znamená, že slalomovým súperkám nastáva ťažké obdobie ? Zaujímavé budú určite aj ďalšie súboje medzi hustými tyčami. S napätím očakávam, ako uspeje nová škola reprezentovaná mladou Mikaelou Shiffrin v porovnaní so skúsenosťou a stále nebezpečnou starou školou, ktorú reprezentuje Marlies Schild. Osobne sa už neviem dočkať ďalšieho slalomu (Lienz 29.12.2013).

Každoročne býva lyžovanie Courchevel zaradené do seriálu svetového pohára pred víkendové podujatie žien vo francúzskom Val d´Isere. Prvé kolo slalomu prinieslo niekoľko prekvapení. Nepresvedčivú jazdu favoritky Mikaely Shiffrin, výpadok vyše dvadsiatky štartujúcich žien, medzi nimi aj mená ako Maria Hoefl Riesch, ktorá pokračuje v striedaní úspechu s neúspechom, Maria Pietilae Holmner horúca favoritka závodu. Neštartovala Christina Ager, najväčšie prekvapenie z Levi. Najväčším prekvapením z Courchevel bola spontánna jazda v prvom kole slalomu mladšej zo sestier Schildových Bernardette, ktorá štartovala pred sestrou Marlies. Jazda sa jej obzvlášť vydarila a po prvom kole Bernardette viedla.

Do druhého kola slalomu v Courchevel išli obe sestry tesne po sebe, Marlies ako tretia najrýchlejšia a Bernardette štartovala na záver ako najrýchlejšia žena z prvého kola. Medzi ne sa vklínila výborná, mladá, už hviezda Frida Hansdotter, ktorá reprezentuje špičku švédskej slalomovej školy. Po druhom kole si sestry Schildové poradie vymenili. Marlies lyžovala výborne. Jej útok prišiel až po prvej tretine druhej jazdy. Úvod mala dosť opatrný, ale zrazu akoby sa niečo v Marlies preplo a začala zlepšovať svoj čas, náskok na každom medzičase narastal, až sa v cieli zastavil na 1,43 sekundy pred časom dovtedy vedúcej krajanky Kathrin Zettel. Tak v minulosti Marlies jazdila. Takto to robievala v časoch, kedy zanechávala za sebou konkurentky o triedu.

Courchevel ovládli sestry Schildové. Lyžiarske stedisko Courchevel bude určite odteraz patriť k ich obľúbeným a dnešný úspech sestry Schildové asi svorne zaradia medzi svoje najvýznamnejšie lyžiarske trofeje. Príchuť spoločného súrodeneckého úspechu vo vrcholovom lyžovaní je niečim výnimočným. Pravdepodobne prvý v histórii SP. Možno sa v minulosti podarilo už niečo podobné dosiahnuť chalanom, tuším americkým bratom Mahreovcom. Áno, v Jasnej niekedy začiatkom 80. rokov. No veruže. Nedalo mi to, tak som prehrabal archívne tabuľky a je to tam. Phil Mahre spolu s bratom - dvojčaťom Steve Mahre lyžovali v svetových súťažiach v rokoch 1976-84.

Historické súrodenecké úspechy v lyžovaní, bratia Mahreovci z USA

bratia Mahre dnes a v časoch slávy

Stáť spolu na pódiu sa Mahreovcom podarilo viac ako desať krát. Prvý spoločný úspech v SP dali v roku 1977 v Sun Valley. V slalome bolo poradie 1. Mahre Phil, 2. Stenmark Ingemar, 3. Mahre Steve. Podobné výsledky zaznamenali v GaPa, Val d´Isere, Cortine Ampezzo, St. Anton, Bad Kleinkirchheim a v Jasnej. Najväčší spoločný úspech Mahreovcov sa podľa nich samých dostavil ku koncu kariéry - slalom na OH v Sarajeve, kde bratia skončili 1. Phil Mahre, 2. Steve Mahre.

Dvojičky Phil a Steve Mahre narodení 1957 boli špičkoví lyžiari na prelome 70./80. rokoch. Závodili proti takým menám ako Pirmin Zurbriggen, Gustavo Thöni, Piero Gross, Andreas Venzel, Marc Girardelli, Bojan Križaj, Petar Popangelov a podobne. Kto si pamätá tú historickú udalosť pre Slovensko z r. 1982. Lyžiarske stredisko Chopok - Jasná 13.3.1982, obrovský slalom svetového pohára, 1. Steve Mahre, 2. Hans Enn, 3. Phil Mahre. Druhý deň 14.3.1982, slalom, 1. Phil Mahre, 2. Ingemar Stenmark, 3. Steve Mahre. Bolo že to detskej radosti vidieť všetky tie idoly závodiť na domácom kopci.

Lyžovanie vo Francúzsku prinieslo nečakané výsledky i nepríjemné zranenia

Lyžovanie vo Francúzsku patrí k významným alpským veľmociam, napriek tomu má v seriáli svetového pohára minimálny priestor. Val d´Isere je pravidelne zastúpené ako usporiadateľ ženských aj mužských závodov, slalom žien v Courchevel je malým spestrením francúzskych príležitostí ukázať sa svetu. Rakúsko má k dispozícii vyšší počet, šesť podujatí svetového pohára vrátane zahájenia v Söldene. Podobne bohaté sú aj príležitosti Švajčiarska a Talianska. Napriek veľkosti Francúzsko ťahá za najkratší koniec. Počtom a kvalitou špičkových stredísk patrí k najvýznamnejším lyžiarskym krajinám. Preteky, ktoré sa konajú vo Val d´Isere a Courcheval, majú vždy charakter napínavosti a nečakaných výsledkov. Tak tomu bolo aj v sezóne 2013-14.

Ligety, Miller, crash Val d´Isere

Obrovský slalom mužov vo Francúzsku priniesol veľa pádov, vrátane Teda Ligetyho, či Bode Millera na trati ktorú paradoxne postavil ich tréner Carrey. Ženský obrák na druhý deň vo švajčiarskom St. Moritz akoby prebral štafetu pohromy pre favoritov, mal úplne rovnaký začiatok, ako ten mužský. So štartovým číslom jedna štartovala Mikaela Shiffrin (USA). V polovici trate spadla po vnútornej lyži, presne ako Ted Ligety (štartové číslo jedna, USA). Nasledovali pády ďalších favoritiek ako cez kopirák. Lyžovanie vo Francúzsku môžeme označiť za "Francúzsky víkend pádov". Slalom nasledoval druhý deň v nedeľu. Pády a fatálne chyby pokračovali. Podobne ako v sobotu nevyhral hlavný favorit disciplíny Ted Ligety, ani v nedeľu nevyhral vedúci slalomár Hirscher.

Marcel Hirscher sa možno po úspechu v obráku vytešoval, že si z Francúzska odnesie 2 x 100 bodov. Všetko tomu nasvedčovalo. Lenže v športe sa dejú aj nevídané veci. Nedeľa prebiehala podľa iného scenára. Marcel Hirscher je majstrom technikom na pohľadanie, majstrom balansu, majstrom krátkeho oblúka, ale okrem toho aj majstrom komplikácií. Cestu na prvé miesto priebežného poradia si v prvom kole slalomu tak skomplikoval, že sa do druhého ani neprebojoval. Šľapal späť do podbehnutej bránky, pričom stratil veľa času. Pokúsil sa jazdou na hranici možností toto zdržanie dohnať, ale cestou do cieľa pridal ešte pár garambólov a ocitol sa v nezvyčajnej situácii. Čakal, či sa mu ujde miestenka na druhé kolo. Neušlo sa, Marcel Hirscher sa nekvalifikoval do druhého kola vo "svojej" disciplíne.

Lyžovanie vo Francúzsku má pre neho dvojakú príchuť. Vyfúkol body svojmu hlavnému súperovi z obráku Tedovi Ligetymu. To určite teší, najmä ak Ligety nezískal ani jeden. Hirscher sa posunul na lídra v disciplíne obrák. Druhý deň sa mu nevydaril slalom a tam naopak stratil pozíciu lídra, keďže nebodoval. Preskočili ho Mario Matt aj Matthias Hargin. Táto situácia určite neteší. Niektoré nečakané výsledky počas lyžovania vo Francúzsku zamiešajú plány aj najväčších favoritov. Na chvíľu sa objavila úvaha, keby to Ligety Hirscherovi vrátil a zobral mu body v slalome. To by ale musela zasiahnuť vyššia moc. Ligetyho pozícia v slalome sa nedá prirovnať k Hirschrovej v obráku.

Týždeň po mužoch lyžujú vo Francúzsku ženy, zranená Tessa Worley má po sezóne

Po mužských závodoch v najslávnejšom stredisku Francúzska pokračuje ďalším víkendom ženské lyžovanie vo Francúzsku. Ženy sa presúvajú zo švajčiarskeho St. Moritza do Val d´Isere. Cestou sa zastavia na jeden deň v Courchevel, kde si dajú slalom. Ostatné disciplíny sa odlyžujú v stredisku Val d´Isere. Na domáce prostredie sa určite tešila víťazka obráku zo St. Moritz Tessa Worley. Teší sa na ďalší obrák, ktorý sa bude konať na domácej pôde Vo Val d´Isere. Ďalšia príležitosť na úspech. Tessa si už brúsi zuby. Pred tým ešte malá zastávka na slalom v Courchevel. Kto by len tušil, že s takým špatným koncom.

Tessa Worley si medzi bránkami slalomu v Courchevel nedala pozor na vystreľovaciu schopnosť slalomových lyží. Nechala sa zatlačiť do záklonu, ktorý v kombinácii s výjazdom z oblúka nemohol dopadnúť ináč, ako vystrelením Francúzskej lyžiarky do vzduchu. Točivý let vzduchom skončil pádom na chrbát. Nasledovalo nepríjemné šmýkanie nadol hlavou. Túto situáciu každý lyžiar rieši okamžitým otočením, do polohy nohami napred. V tejto polohe je možné lyžami zastaviť pád, alebo sa postaviť späť na nohy. Tessu Worley však zastihol náraz do reklamných konštrukcií, ktoré sa nachádzali pred zónou záchranných sietí. Tessa s najvyššou pravdepodobnosťou nechá zafixovať svoje FISbody, aby mohla pokračovať v budúcej sezóne. Zranenie kolena predčasne zrušilo jej plány v svetovom pohári aj OH 2014. Tessa sa na lyžovanie doma vo Francúzsku tešila, kto by si pomyslel, že by bude pre ňu také nebezpečné.

Courchevel potešil Marlies Schild, pretekárku ktorá sa vrátila po zranení späť na lyžiarske výslnie, vzápätí spôsobil zármutok Tesse Worley, ktorú poslal na nútenú prestávku. Schildová sa práve zotavila zo zranenia kolena a Tesa si ho odniesla. Náhoda ? Pád spôsobila chyba pretekárky.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára