26. marca 2011

Lyžovanie v Chorvátsku oslavuje víťazstvo

lyžovanie v chorvátsku oslavuje Ivicu Kosteliča Chorvátske lyžovanie zažíva počas týchto dní eufóriu z výsledkov Ivicu Kosteliča ktorý získal celkové víťazstvo vo svetovom pohári 2010-11 v alpskom lyžovaní. Každý fanúšik lyžovania v Chorvátsku oslavuje víťazstvo svojho reprezentanta. V mužskej časti SP získal Kostelič najvyššiu trofej, podobne ako pred piatimi rokmi medzi ženami jeho sestra Janica Kosteličová. Kosteličovci sa radia medzi významné rodinné lyžiarske klany.

Títo dvaja súrodenci sa postarali o zápis Chorvátska medzi svetové lyžiarske veľmoci aj napriek tomu, že prírodné podmienky v Chorvátsku ani zďaleka neponúkajú toľko možností pre lyžovanie ako alpské krajiny. Chorvátsko si každý spája skôr s dovolenkou, morom a letom než s lyžovaním. Od tohto úspechu Kosteliča sa s pojmom - lyžovanie Chorvátsko - začne narábať s plnou vážnosťou.

Dráha chorvátskeho lyžiara za úspechom začala v polovici novembra vo fínskom Levi, kde získal v prvom slalome tejto sezóny tretie miesto. Nasledoval zjazd v Lake Louise a body za jedenáste miesto. Nasledovali závody v Beaver Creek, Val d´Isere, Val Gardena, Alta Badia a Bormio, kde Kostelič poctivo zbieral "malé" body za štarty vo všetkých disciplínach.

Famózny nástup Kosteliča v úvode nového roku

Prelom v jeho forme sa dostavil hneď v prvom podujatí po Novom roku, ktorým bolo exhibičné podujatie v prímestskom stredisku Mníchova, kde sa konal paralelný slalom mužov aj žien. Šestnásť dovtedy najlepších mužov a žien (medzi ktorých patril aj Kostelič) sa zúčastnilo tohoto závodu. Ivica Kostelič sedlajúci lyže Fischer vyhral medzi mužmi a nabral chuť do súvislej série ďalších víťazstiev.

Nasledoval pre neho veľmi dôležitý závod v slalome na domácej pôde v chorvátskom stredisku Sljeme pri Zagrebe, ktorý sa doposiaľ Kosteličovi nepodarilo vyhrať. Tento rok skončil za Švédom Myhrerom druhý. O týždeň na to bol vo švajčiarskom Adelbodene piaty v sobotňajšom obráku, ale druhý deň vyhral na tej istej zjazdovke nedeľný slalom. To sa už dostal na prvé miesto v priebežnom poradí slalomu aj celkového poradia.

Nasledovalo podujatie v jeho obľúbenom stredisku Wengen, kde sa mu pravidelne darí. Z kombinácie a slalomu si odniesol po 100 bodov za víťazstvo a v zjazde bol až dvanásty. O týždeň na to si dali najlepší lyžiari stretnutie v rakúskom lyžiarskom stredisku Kitzbühel, z ktorého si za štyri disciplíny odniesol Kostelič vyše tristo bodov.

Nočný slalom v Schladmingu sa mu podaril len za 45 bodov za piate miesto, ale jeho náskok v celkovom poradí začínal byť pre súperov nebezpečne vysoký - vyše 400 bodov na vtedy druhého Zurbriggena, ktorého forma očividne odchádzala. Posledným januárovým podujatím svetového lyžovania boli zjazd a kombinácia v Chamonix, ktorú Kostelič vyhral a získal v obrovskom predstihu pred záverom sezóny prvý malý glóbus v disciplíne kombinácia po troch vyhratých zo štyroch pretekov.

Za jeden mesiac nazbieral Ivica Kostelič vyše 1000 bodov

Január bol rekordným mesiacom Chorvátskeho borca, za jeden mesiac nazbieral Kostelič vyše 1000 bodov, keď bodoval vo všetkých disciplínach a vyhrával čo sa len dalo. Náskok takmer 500 bodov pred univerzálnym švajčiarom Silvanom Zurbriggenom už takmer s istotou predznamenal že lyžovanie v Chorvátsku a lyže Fischer zaznamenajú v tejto sezóne obrovský úspech.

Enormné nasadenie v pretekoch svetového pohára kombinované s perfektnou formou aké predviedol v januári Ivica sa nedá dlhodobo udržať. Zákonite musel nastúpiť útlm. Kostelič v ďalších pretekoch v Hinterstoderi, Bansku, Kranjskej Gore a Kvitfjelli už len kontroloval situáciu. Víťazenie síce prenechal svojim súperom, ale naďalej poctivo a lišiacky zbieral body.

Nórske stredisko Kvitfjell sa stalo miestom, kde sa po skončení druhého závodu, ktorým bol zjazd, dočkal vytúženej méty. Stal sa bezpochybným celkovým víťazom svetového pohára v alpskom lyžovaní po tom, ako sa jeho bodové konto ustálilo na stave 1324 b., čo znamenalo vyše 500 bodový náskoku pred druhým Didierom Cuche zo Švajčiarska. Do konca sezóny ostávalo už len posledných päť pretekov, ktoré by ani za 5 víťazstiev a získaných 500 bodov nestačili švajčiarskemu veteránovi na pokorenie lyžovanie v Chorvátsku.

Kostelič po poslednom slalome v Lenzerheide svoj stav zvýšil ešte o 32 bodov a s celkovým ziskom 1356 b. prežil emotívny zážitok z víťazstva pri záverečnom ceremoniáli a odovzdávaní cien. Chorvátsko bude pravdepodobne Kosteliča nominovať ako horúceho favorita na titul o najlepšieho športovca Chorvátska. Víťazskou ženskej časti svetového pohára v lyžovaní sa v napínavom súboji s američankou Lindsey Vonn stala všestranná lyžiarka z Nemecka Maria Riesch.

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
lyžovanie v Chorvátsku oslavuje víťazstvo, famózny nástup Kosteliča v úvode nového roku, za mesiac nazbieral Ivica Kostelič vyše 1000 bodov, Ivica Kostelič, lyžovanie Chorvátsko, lyže Fischer, víťaz svetového pohára v alpskom lyžovaní


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára