18. marca 2011

Lyžiarska kráľovná 2011 Maria Riesch

Maria Riesch
Maria Riesch 2010-11
Na záverečnom podujatí lyžiarskej sezóny 2010-11 svetového pohára v zjazdovom lyžovaní vo švajčiarskom Lenzerheide sa rozdelili posledné ešte nejasné trofeje pre najlepšie lyžiarky. Niektoré disciplíny už mali svoje víťazky jasné. Jasno bolo v disciplíne slalom, malý glóbus za slalom s prehľadom získala Marlies Schild v predposlednom závode v Špindlerovom Mlyne, rozhodnuté bolo pred finálovými pretekmi tiež v disciplínach zjazd, super-G a kombinácia. Vo všetkých troch dominovala americká ski-superstar Lindsey Vonn, ktorá získala celkom tri malé glóbusy ešte pred záverečnými finálovými pretekmi vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Lenzerheide. Rozhodnuté nebolo po 6 obrákoch, o víťazstvo v tejto disciplíne mali zviesť záverečný boj dve hlavné favoritky Viktoria Rebensburg a Tessa Worley. Ale najväčšie napätie medzi fanúšikmi udržiavali vedúce pretekárky celkového poradia svetového pohára Maria Riesch a Lindsey Vonn.

Celosezónne napínavé súboje týchto dvoch rivaliek sľubovali aj napínavé záverečné vyvrcholenie ich súboja o veľký glóbus. Z predposledného podujatia sezóny v Špindlerovom mlyne prichádzali do finálového strediska Lenzerheide s dramaticky nízkym bodovým rozdielom. Maria Riesch doposiaľ nazbierala 1678 bodov a Lindsey Vonn 1655 bodov. Rozdiel 23 bodov sa v percentuálnom vyjadrení javil ešte tesnejším, navyše ak sa mali rozdeliť body za 4 finálové závody, ktorých sa mali obidve favoritky zúčastniť, bolo prísľubom napínavého vyvrcholenia.

Zjazdové lyžovanie žien - stručný prehľad sezóny 2010-11:

Sölden (A) / 22.-24.10.2010 / GS / - celkovo už trinásty krát za sebou sa zahajoval svetový pohár v lyžovaní na ľadovci Rettenbach známeho rakúskeho strediska Sölden. Na štart obrovského slalomu nastúpilo celkom 70 žien, ktoré prišli zabojovať o úvodné body, alebo si len otestovať kondíciu a nasať atmosféru nového ročníka najvyššej lyžiarskej súťaže. Po prvom kole sa vo vedení usadili tri Nemky Kathrin Hölzl, Viktoria Rebensburg a Maria Riesch. Takýto výsledok sa Nemkám po druhom kole nepodarilo zrealizovať, Rieschová v druhej jazde zaváhala a klesla na piate miesto za Talianku Moelggovú a Fínku Poutiainenovú. Zvíťazila iba dvadsaťročná Rebensburgová, ktorá odsunula úradujúcu majsterku Hölzlovú a naznačila ambície (?) viac v článku - úvodný obrák v Sölden

Levi (FIN) / 13.-14.11.2010 / SL / - pochmúrne prostredie za severným polárnym kruhom Levi je tradičným miestom konania v poradí druhého podujatia vo svetovom pohári. Aj sem cestujú muži so ženami, odjazdiť slalom v Levi. Severné situovanie tohto fínskeho lyžiarskeho strediska by malo byť zárukou snehu v jesennom období. Po podujatí v Levi sa seriál pretekov mužov a žien oddelí, aby sa opäť stretli až na spoločnom podujatí začiatkom nového roku a na záverečnom finálovom podujatí. V slalome žien vyhrala Marlies Schild, ktorá tesne porazila obhájkyňu slalomového titulu Máriu Riesch s rozdielom iba 3 stotín sek. V domácom prostredí sa tradične darí Tanii Poutiainen, ktorá zopakovala vlaňajšie tretie miesto. Lindsey Vonn sa vždy zameriava na úvodné dva závody, aj keď jej parketou sú skôr rýchlostné discplíny. Oplatilo sa 6. miesto, 40 bodov / celkom 52b.

Aspen (USA) / 27.-28.11.2010 / GS, SL / - americké stredisko Aspen má koncom novembra vždy výborné podmienky na usporiadanie kvalitných pretekov v slalome a obráku. Snehové podmienky v kombinácii so slnečným počasím radia obrák v Aspene k mojim obľúbeným podujatiam. Výsledky obrovského slalomu boli natoľko zvláštne, že som ho zaradil do archívu medzi najzaujímavejšie až vizionárske preteky desaťročia. Prvé tri pretekárky dojazdili s najtesnejšími časovými odstupmi jednej stotiny, 1. Tessa Worley (F) 2:06.81 / 2. Viktoria Rebensburg (D) 2:06.82 / 3. Kathrin Hölzl (D) 2:06.83 / 4. Elisabeth Goergl zaostala za treťou "až" o 4 stotiny, ale prvé dve verzus druhé dve naznačuje inú zaujímavosť, že disciplína definitívne patrí mladým. Nasledujúci deň prekvapujúco zajazdila Zuzulová v Aspene slalom. Zvíťazila M. Pietilae-Holmnerová (Švédsko) pred M. Riesch (Nemecko) a T. Poutiainen (Fínsko). Celkové poradie - (1. Riesch 234b. / 11. Vonn 85b.)

Lake Louise (CAN) / 01.-05.12.2010 / DH, SG / - zjazdovka v kanadskom stredisku patrí k veľmi významným, každoročne je dejiskom mužských aj ženských pretekov v rýchlosti. Kanada má pre ženy pripravené dva zjazdy a super-G, prvý zjazd v Lake Louise vyhrala Maria Riesch pred Lindsey Vonn a Elisabeth Goergl. Aj druhý zjazd v Lake Louise vyhrala Maria Riesch pred Lindsey Vonnovou a Dominikou Gisin (Švajčiarsko). V treťom závode super-G v Lake Louise vyhrala Lindsey Vonn pred Mariou Riesch a ďalšou američankou Juliou Mancuso. Podujatie v Kanade bolo úspešné pre obidve hlavné favoritky, tu sa začala písať história ich súboja o glóbus 2010-11. Mária nabrala výrazne na sebavedomí, hlavnú súperku (trojnásobnú držiteľku glóbusov) porazila v jej silnej disciplíne zjazde a v super-G s ňou udržala tesné tempo. Celkové poradie - (1. Riesch 514b. / 2. Vonn 345b.)

St. Moritz (CH) / 09.-12.12.2010 / SG, GS / - špičkové lyžiarske stredisko privítalo ženy lyžiarky vracajúce sa z amerického snehu na európsky nevľúdnym počasím, kôli ktorému bol prerušený a nakoniec do nasledujúceho podujatia do Val d´Isere presunutý prvý z dvoch pretekov - super-G. Druhý deň sa v slnečnom počasí konal obrovský slalom v St. Moritz, ktorý vyhrala Tessa Worley (Francúzsko) pred T. Poutiainen (Fínsko) a Tina Maze (Slovinsko). V takomto poradí v cieli čakali na dve najlepšie Nemky z prvého kola K. Hölzlovú a V. Rebensburgovú, pre obe bola trať zakliata a poradie v prvej desiatke neovplyvnili, Rebensburgová skončila až 10. Vďaka tomuto výsladku sa vedenia v disciplíne ujala Tessa Worley pred Rebensburgovou o 26 bodov. Súperky v hlavnej súťaži Vonnová 7. miesto, Rieschová 19. Celkové poradie - (1. Riesch 526b. / 2. Vonn 381b.)

Val d´Isere (F) / 16.-19.12.2010 / SG, DH, SC / - exkluzívne stredisko má svoje stabilné miesto v rozpise podujatí svetového pohára v mužských aj v ženských súťažiach. Obratom po odsťahovaní sa mužov slalomárov sa mestečko zaplnilo ženami zjazdárkami. Náhradu za predčasne ukončený super-G zo St. Moritza sa nepodarilo pre husté sneženie usporiadať ani vo Val d´ Isere. Pôvodný program však prebehol pekne pri slniečku. Zjazd vo Val d´Isere predviedla excelentne Američanka Vonnová, jej víťazstvom a neúspechom Marie Rieschovej (24) došlo k zníženiu straty z takmer 200 b. na kontaktných 50 b. Vedúca žena celkového poradia predviedla svoju najslabšiu "rýchlu" jazdu sezóny, ktorá neukázala chyby, ale bola pomalá a znamenala odchod z vedúcej pozície v disciplíne. Po druhom dni sa situácia pre Rieschovú ešte skomplikovala. Super kombináciu vo Val d´Isere vyhrala Lindsey Vonn 2. Goergl 3. Hosp. Celkové poradie - (1. Vonn 581b. / 2. Riesch 578b.)

Courchevel (F) / 21.12.2010 / SL / - tesne pred vianočnými sviatkami sa ženy slalomárky stretli na poslednom francúzskom podujatí v Courchevel. Slalom patril k tomu najhnusnejšiemu, čo sme mohli v tejto sezóne vidieť a to vďaka autorovi prvého kola slalomu, ktorým bol Chorvát Zoran Sobol. Zákernosti, akými sa predviedol tento "staviteľ" trate vyradili vyše 20 pretekáriek zo závodu predčasne. Vypadli M. Riesch, Geiger, Vonn, Paerson, Zuzulova, Hansdoter, Kirchgasser, Costaza atd. Sám sa vyjadril, že mal takýto zámer. Škoda, že dostávajú aj takýto úchyláci priestor v rámci FIS pretekov. Julien Lizeroux sa podujal na úlohu predjazdca a tiež havaroval, okomentoval trať od Sobola ako nerytmickú, podobne sa vyjadrila aj Vonnová. Postaviť náročný slalom sa dá aj bez úchylností. Sobol, Sobol, radšej si sa mal naučiť mrkvu čistiť, myslím že to nebol úmysel postaviť ťažký slalom, ale neschopnosť postaviť slalom pre sveťák. Otázka: kam speje závodné lyžovanie ? Víťazky: 1. Schild, 2. Poutiainen, 3. Maze. Celkové poradie - (1. Vonn 581b. / 2. Riesch 578b.)

Semmering (A) / 28.-29.12.2010 / GS, SL / - medzi koncoročnými sviatkami sa konalo posledné ženské podujatie v zjazdovom pretekaní v rakúskom Semmeringu. Tunajšia zjazdovka nebýva zaradená do programu svetového pohára pravidelne, ak ju však lyžiarska federácia zaradí, tak v rámci obráku a slalomu. Obrovský slalom v Semmeringu vyhrala Tessa Worley táto malá Francúzska zajazdila najrýchlejšie pred Mariou Riesch a Kathrin Hölzlovou. Najlepšie ženy obračkárky štartovali s číslami 1.Hölzl, 2.Worley, 3.Rebensburg. Lindsey Vonnová a Maria Riesch sa pustili do súboja o veľký glóbus s obrovským nasadením. Rieschová v obráku vzala 80 b za 2. miesto, Vonnová 36 b za 7. miesto a poradie v hodnotení SP sa opäť obracia k Rieschovej. Nedeľný pretek slalomu, v ktorom sa náskok Rieschovej ešte zvýšil, skončila druhá za fenomenálnou Marlies Schild, tretia skončila Nemka Geigerová, Vonnová spadla v deviatej bránke. Zuzulová v Semmeringu 9-ta sa neprestáva pokúšať o medailu. Celkové poradie - (1. Riesch 738b. / 2. Vonn 617b.)

Mníchov (D) / 02.01.2011 / SL / - ponovoročné podujatie paralelný slalom žien priniesol zábavu tisícom obyvateľov veľkej nemeckej metropoly Mníchov a niesol sa v pohodovej atmosfére, akoby sa ani nejednalo o body do sveťáku a peniaze pre víťazky. Exhibičné lyžovanie v Mníchove. Kritike sa nevyhol kľúč, podľa ktorého sa vyberali účastníčky súťaže. Najlepšie si vo vyraďovacích jazdách viedla Maria Pietilae-Holmnerová, ktorá získala 100 bodov do hodnotenia SP a zaujímavú finančnú odmenu. Podujatia nazývané "city-event" majú hlavne spopularizovať lyžovanie v širšej verejnosti, organizujú sa vo veľkých mestách za masívnej marketingovej podpory, pri večernom osvetlení, aby lyžovanie pôsobilo čo najatraktívnejšie a oslovilo široké masy. Dve vedúce pretekárky si v tomto podujatí zaistili taktiež pár bodov, avšak na celkovom poradí sa nič výrazne nezmenilo.

Zagreb (CRO) / 04.01.2011 / SL / - pobaliť sa po večernom závode v Mníchove, zaľahnúť, vyspať sa a zavčasu ráno rýchle raňajky, sadnúť za volant a presunúť sa do Chorvátska. Večer sa ubytovať v Zagrebe, ľahko povečerať, zaľahnúť a ráno natiahnuť štartové číslo na hruď. Zágreb je ďalšou významnou slalomárskou zastávkou v sérii SP žien aj mužov. Chorvátsko predstavuje pre ženičky slalomárky niečo výnimočné, stredisko Sljeme udeľuje víťazke slalomu titul "Snow Queen Trophy". Tento rok ho dostala najšikovnejšia spomedzi slalomáriek Marlies Schild (Rakúsko), ktorá získala korunku slalomovej kráľovny, 100 bodov do svetového pohára aj finančnú výhru 42.000 Euro, ktorá je zrejme najväčšie lákadlo pretekáriek na slalom v Zagrebe. Druhé miesto Rieschovej a výpadok Vonnovej o 80 bodov zväčšil rozdiel. Veronika Zuzulová skončila podobne ako v predchádzajúcom slalome v Semmeringu. Celkové poradie - (1. Riesch 833b. / 2. Vonn 647b.)

Altenmarkt-Zauchensee (A) / 06.-09.01.2011 / DH, SG / - nastal čas na riadny záber od americkej zjazdárky, ktorej sa hlavná konkurentka postupne vzďalovala až na rozdiel takmer 200b. Zjazdovka v Zauchensee bola ideálnym miestom na zvrat. Vonnovej sa jazda podarila, ale Rieschová udržala kontakt aspoň štvrtým miestom. Zjazd v Zauchensee vyhrala Lindsey Vonn pred 2. Anya Paerson, 3. Anna Fenninger. Druhý deň v Zauchensee bol na programe super-G, teda najsilnejšia disciplína L. Vonn a ďalšia možnosť znížiť Rieschovej náskok. Američanka sa musela skloniť pred bezchybnou jazdou mladučkej Švajčiarky Lary Gut, ktorá Super-obrák v Zauchensee vyhrala pred Vonnovou a Dominikou Gisin taktiež zo Švajčiarska. Marii Rieschovej sa opäť podarilo udržať jazdou na istotu čo najbližšie umiestnenie za Vonnovou, skončila šiesta a z náskoku v bodovaní sveťáku stratila len 90 b. za dva dni, hra nervov pokračuje. Celkové poradie - (1. Riesch 923b. / 2. Vonn 827b.)


Flachau (A) / 11.01.2011 / SL / - ďalšia ženská slalomová klasika, večerný pretek. Maria Riesch vo Flachau skončila na dvojitom prvom mieste (s rovnakým časom ako Tanja Poutiainen) v pohode po tom ako v prvom kole vypadla Vonnová si priložila ďalšiu stovku do bodového náskoku. Veronika Zuzulová si opäť polepšila, skončila na piatom mieste, na medailu si ale ešte musí počkať. Tretina slalomáriek z nasadenej tridsiatky vypadla predčasne už v prvom kole vrátane vedúcej slalomárky Marlies Schild. Voľné miesta umožnili bodovať aj vyšším štartovým číslam nap. s číslom 57 Nathalie Eklund skončila 24., je to jej jediné umiestnenie v SP v kariére.

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
lyžovanie, lyžiarska kráľovná 2011 Maria Riesch


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára