16. februára 2019

Majsterka slalomu Mikaela Shiffrin

MS v alpskom lyžovaní 2019 Åre, Švédsko // slovenská lyžiarka Petra Vlhová ako čerstvá majsterka sveta v obrovskom slalome zo švédskeho Åre 2019, nastúpila v sobotu 16.2.2019 do svojej najobľúbenejšej disciplíny - salomu. Po vynikajúcich výkonoch v kombinácii (striebro), v obrovskom slalome (zlato), získala aj tretiu - bronzovú medailu zo slalomu. Nová majsterka slalomu Mikaela Shiffrin zvíťazila pred Švédkou Annou Swenn Larsson a Slovenkou Petrou Vlhovou o rozdiel triedy. Shiffrinová doplnila svoju zbierku medailí z MS 2019 - Åre na dve zlaté a jednu bronzovú, čím sa stala najúspešnejšou pretekárkou podujatia.

Mikaela Shiffrin Åre 2019
Slalom Mikaela Shiffrin
// Slalom Anna Swenn Larsson // Slalom Petra Vlhová

Poradie slalom ženy 1. Mikaela Shiffrin (USA.), 2. Anna Swenn Larsson (Švéd. +0,58 s), 3. Petra Vlhová (Slovensko +1,03 s), 4. Katharina Liensberger (Rak. +1,43 s), 5. Frida Hansdotter (Švéd. +2,39 s), 6. Laurence St-Germain (Can. +2,60 s), 7. Katharina Huber (Rak. +2,80 s), 8. Katharina Truppe (Rak. 2,93 s), 9. Bernadette Schild (Rak. +3,41 s), 10. Erin Mielzynski (Can. +3,54 s).

Napriek tomu, že trpí virózou, ktorá jej sťažila dýchanie, Mikaela Shiffrin predviedla v sobotu takmer nemožné. Zvíťazila pred konkurenciou rozdielom triedy a získala svoj štvrtý titul v slalome na MS Åre 2019. Po tretej pozícii v prvom kole slalomu sa musela v druhom presadiť výraznejšie, keďže ani obrovský slalom nebol v jej podaní úplne to ono a skončila v ňom až tretia. Druhá jazda bola dokonca úžasná. Shiffrin sa stala prvou lyžiarkou v histórii, ktorá získala štyri po sebe idúce zlaté majstrovstvá sveta v jednej disciplíne. Začala sériu so zlatom v super-G, doplnila ju bronzom v obrovskom slalome a opäť skončila so zlatom zo slalomu. Mnohí odborníci pred podujatím očakávali útok na 5 medailí. Veď Mikaela dokáže vyhrať aj v zjazde, kombinásii aj ostatných disciplínach. Však jej zdravotný stav ju limitoval a ako sa vyjadrila médiám, "nemienim vymeniť zdravie za hon na medaily".

Anna Swenn Larsson Åre 2019
Anna Swenn Larsson slalom

2. Anna Swenn Larsson

Anna Swenn Larsson zo Švédska, ktorá v skutočnosti žije v Åre, predviedla svetu prekrásne predstavenie, ktoré si zapamätá vylyžovaním striebornej medaily, aby hostiteľskému štátu poskytla prvý kov z tohoročných majstrovstiev. V Maribore tesne pred začiatkom tohto podujatia sa po prvýkrát od roku 2014 vrátila na pódium Svetového pohára. V Åre povedala, že naozaj necíti žiadny tlak zo strany davu alebo udalostí napriek jeho veľkosti a skutočnosti, že bola doslova napadnutá na svojom ihrisku.

3. Petra Vlhová

Petra Vlhová majsterka sveta v obrovskom slalome sa po prvom kole ocitla na piatej pozícii a vytlačila z nej v druhom kole svoju tretiu medailu z týchto majstrovstiev sveta. Aby mala komplet, tak bronzovú. Pridáva tretiu k medailovému zisku striebra v alpskej kombinácii a zlata v obrovskom slalome. V cieli zostala prekvapená, keď posledná štartujúca druhého kola Wendy Holdener zo Švajčiarska (prvá po prvom kole) sa stretla s veľkými ťažkosťami v druhom kole a stratila príliš veľa času po chybe. Holdenerová skončila nakoniec až 17. so stratou vyše 5 sekúnd, však podujatie opúšťa s dvoma zlatými medailami za kombináciu a tímový event.

Petra Vlhová Åre 2019
Petra Vlhová slalom

Kto predtým videl prvé preteky (kombinácia), v ktorých sa na MS v Åre predstavila Petra Vlhová, možno prišiel na takúto úvahu o spravodlivosti. Petra Vlhová zajazdila výborný kombinačný zjazd, v ktorom všetkým fanúšikom vyrazila dych a naznačila budúcu všestrannosť. V cieli zjazdu dosiahla identický čas, ako prvá dáma zjazdu Lindsey Vonn a spoločne skončili na 8. mieste. Táto východisková pozícia pred druhým, slalomovým kolom, dávala Petre obrovskú nádej na víťazstvo v kombinácii. Bôžik lyžovania mal ale na tento deň inú objednávku. Zvíťaziť mala Wendy Holdener, obhájkyňa kombinačného titulu z predchádzajúcich majstrovstiev sveta. Aj sa tak stalo. Porazila Petru o 0,02 sekundy ("s malým vánkom v chrbte cez cieľovú čiaru"). A teraz pointa - Wendy tento bonus Petre vrátila v sobotňajšom slalome. Prepadla sa do hĺbky porazených a Petra poskočila zo 4. na 3. miesto.

Po kombinačnom zjazde bolo takéto poradie: 1. Ramona Siebenhofer / 2. Ilka Stuhec +0,01 / 3. Ragnhild Mowinckel +0,06 / 4. Corinne Suter +0,34 / 5. Wendy Holdener +0,42 / 6. Federica Brignone +0,60 / 7. Ricarda Haaser +0,61 / 8. PETRA VLHOVA +0,72 / 8. VONN Lindsey +0,72


1 komentár:

  1. Petra Vlhová ešte nedokáže zajazdiť dva dni dve víťazstvá (slaom - obrák). Oslavy z prvého dňa mávajú za následok ťažké rána a horší prejav na zjazdovke. Napriek tomu jej talent v súčasnosti vyčnieva nad ostatnými. Vie to aj majsterka slalomu Mikaela Shiffrin a robí jej to vážne starosti. Už budúca sezóna 2019/20 bude znamenať glóbusy pre Petru Vlhovú. Dôležité je dbať na životosprávu (stravovanie, odpočinok ..) a bezpečnosť (vylúčiť zranenia).

    OdpovedaťOdstrániť