6. februára 2010

Ako kupovať lyže ?

Príchodom zimy nastal čas pripraviť sa na prichádzajúcu lyžiarsku sezónu, skontrolovať stav svojho výstroja, doplniť ho alebo obnoviť, často sa vynorí otázka ako kúpiť lyže ? Niekto kupuje každý rok najnovší model, iní používajú jedny lyže desaťročia. Nech patríte k tej alebo onej skupine lyžiarov, ak nastal čas kúpiť lyže, či iné súčasti výstroja, možno vám tento príspevok napovie.


Každoročne koncom októbra predvádzajú poprední svetoví výrobcovia lyží svoje novinky na veľkom spoločnom ski openingu. Prestížne lyžiarske stredisko Sölden v Rakúsku zohráva v úvode lyžiarskej sezóny pre nás predajcov lyží, ale aj pre fanúšikov lyžovania významnú úlohu. Ešte pred zahájením svetového pohára v zjazdovom lyžovaní, ktoré sa už tradične začína pretekmi na ľadovci v Söldene, sa tu predvádzajú nové kolekcie lyží pre odbornú verejnosť (hlavne predajcov).

Lyže určené pre nastávajúcu sezónu sa za účasti novinárov a rôznych odborníkov v oblasti lyžovania z celého sveta skúšajú, predvádzajú, testujú a vyhodnocujú. Absolvovaním takého podujatia získa predajca lyží najvyššiu možnú kvalifikáciu v poradenstve pri predaji lyží, preto sa týchto podujatí pravidelne zúčastňujeme, aby sme vedeli našim zákazníkom pri výbere a kúpe lyží odborne poradiť. Ako to na skiteste prebieha čítajte - testovanie lyží Sölden.

Každý z účastníkov si môže vyskúšať niekoľko desiatok najnovších modelov a zisťovať, ktoré lyže komu najlepšie vyhovujú. Už tu sa objavuje dôležitý prvý predpoklad dobrého predajcu: sám musí vedieť lyžovať, aby pocítil rozdiely v testovaných lyžiach. Ak máte príležitosť vyskúšať si niekoľko rôznych lyží a viete dobre lyžovať, zistíte že sú medzi nimi jasne rozpoznateľné rozdiely. Každému vyhovuje niečo iné. Je to podobné akoby ste mali príležitosť vyskúšať a porovnať niekoľko rôznych áut s rôznymi výbavami.

Pomoc odborníka pri nákupe lyží v kamennom obchode

Prieskum v kamenných predajniach na Slovensku a v Rakúsku nám priniesol určité zovšeobecňujúce poznatky o odbornej úrovni znalosti a schopnosti poradiť zákazníkovi lyžiarovi pri kúpe lyžiarskeho výstroja. Nechcem sa teraz rozpisovať o konkrétnych predajniach a predavačoch, len upozorniť na charakteristické prvky, ktoré by ste si mali všimnúť, ak sa rozhodujete lyžiarsky výstroj kupovať v kamennom obchode:

• Väčšina veľkoobchodov s ponukou sortimentu lyžiarske potreby má nízko kvalifikovaný personál, poradia hocičo, neváhajú aj si vymýšľať, len aby predali to čo majú v sklade.

• Malé obchodíky majú fundovanejší personál, poradenstvo je len v rámci ich sortimentu, ktorý je často zameraný len na jednu - dve značky, ak majú "vašu" značku kupujte.

• Ak objavíte malý obchodík s dostatočne širokou ponukou značiek a modelov, vtedy je objektivita personálu takmer zaručená, nechajte si u nich poradiť a smelo kupujte.

• Ak neviete či vám ponúkajú nový, alebo minuloročný resp. ešte starší model, pýtajte si katalógy, neplaťte za dvojročné a staršie modely ceny ako za novinky.

• Najlepšie vám poradí predavač, ktorý je sám aktívnym lyžiarom, takého ľahko rozpoznáte sami, počet predavačov - lyžiarov je v SR prekvapujúco nízky, v Rakúsku je situácia lepšia.

E-shop lyže, ako nakupovať lyže na internete ?

Internetový obchod ( e-shop ) nesie ideálne riešenie ako kupovať lyže. Dobrý e-shop ponúka široký sortiment značiek a modelov. Hlavnou výhodou e-shopu oproti kamennému obchodu je to, že môže predávať niekoľko stoviek modelov všetkých významných značiek, bez toho, aby si musel všetky tieto modely fyzicky umiestniť do svojej predajne.

Je nemysliteľné, aby kamenný obchod zabezpečil 800-1000 párov lyží, resp. 2000 a viac, aby mohol ponúkať aj dĺžkové verzie každého modelu lyží. Internetový obchod takúto výhodu má, v dobrom e-shope je možné vyberať z vyše niekoľko tisícovej ponuky. Čísla o ktorých je tu reč sa dajú ľahko spočítať: na trhu je 13 dôležitých výrobcov lyží. Kolekcia jedného výrobcu obsahuje priemerne 60 modelov lyží. Priemerne sa jeden model vyrába v 5 dĺžkach a ponúka sa s dvoma typmi viazania, niekedy býva dostupný aj v dvoch farbách.

Každoročne sa na trhy dostáva 13 x 60 x 5 x 2 = 7800 rôznych výrobkov iba v sortimente lyží.


Objednávať a vyhľadávať lyže na internetových stránkach e-shopu je jednoduché, popis pri každom výrobku pomôže aj menej znalému zákazníkovi vybrať si vhodné lyže. Sortiment lyží je prehľadne usporiadaný, môžete si voliť vyhľadávanie podľa druhu, značky, ceny ... Na telefonickej linke, alebo mailom zastihnete odborníka, ktorý vám obratom poradí a pomôže s výberom.

Spolupráca niekoľkých priateľov a partnerov, ktorí sa aktívne angažujú v oblasti lyžovania, nás priviedla k spusteniu projektu internetového obchodu špecializovaného na lyže a lyžiarsky výstroj.

Vyskúšajte si: e-shop lyžiarske potreby
• najširšia ponuka značiek a modelov
• výhodné ceny a zľavy
• kvalitné poradenstvo
• jednoduchý výber a objednávka
• rýchle dodanie na dobierku
• bezproblémová výmena tovaru
• max. štandard riešenia reklamácií a zákazníckeho servisu
• úspora vášho času stráveného nakupovaním 80% a viac

Je výber lyží naozaj taká veda ?

Poprední svetoví výrobcovia lyží prinášajú dnes na trh podstatne širšiu ponuku, ako tomu bývalo v minulosti, pred érou carvingu. Ich výrobky sú viac-menej zrovnateľné. Neexistujú najlepšie lyže, pre každého lyžiara môžu byť najlepšími iné lyže. Ak vezmeme do úvahy, že špičkových fabrík na výrobu lyží je približne 13, z ktorých každá sa snaží ponúknuť do predajní kompletný sortiment:

• lyže univerzálne - Allmountain, Lady, Allround
• lyže športové - Race, Slalom, Cross
• lyže pretekárske - S-slalomky, G-obráčky, Z-zjazdovky
• lyže špeciálne - Freestyle, Freeride, Telemark, Snowblades, Skialp

pritom v niektorej kategórii prináša výrobca 50 modelov, potom sa dá na úvodnú otázku odpovedať áno, výber lyží je veda. Obratom si však dovolím tvrdiť opak. Vyznať sa v širokej záplave modelov a kategórií si vyžaduje znalosti. Ak ich dlhoročnou prácou a záujmom o vec získate, možno prídete aj na to, že v celom tom obrovskom biznise je priveľa nabubrelého marketingu. Možno sa naučíte aj selektovať a takmer s "nadprirodzenými schopnosťami" rozoznať čo za niečo stojí a čo nie.

Lyže v jednotlivých kategóriách od rôznych výrobcov sú väčšinou zrovnateľné. Preto o úspešnosti jednotlivých značiek rozhoduje hlavne reklama. Veľký vplyv na porovnávanie značiek lyží majú ich výsledky v pretekoch. Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní zohráva významnú úlohu pre výrobcov lyží. Úspešní pretekári a hlavne víťazi určujú, čo bude kupovať široká verejnosť.

Je dobré si tiež uvedomiť, že závodné špeciály - lyže na ktorých jazdia špičkoví pretekári sa okrem dizajnu úplne líšia od svojich komerčných napodobenín. V komerčnom predaji uspeje ten výrobca, ktorý dodrží aj v sériovej výrobe čo najlepšie vlastnosti svojich modelov, samozrejme vo vzťahu k cenám. Dobrý predajca lyží by mal rozumieť predovšetkým tejto oblasti: cena-výkon.

Kupovať ojazdené lyže ?

Ak ste príležitostný lyžiar a nemyslíte to s kúpou vlastných lyží príliš vážne, možno dostanete nápad kúpiť si len nejaké lacné lyže v bazáre. Možno natrafíte na výhodný výpredaj z niektorej požičovne lyží, alebo športového oddielu, možno iba na bezcenné šmejdy od kolegu či známeho. Ojazdené lyže sa dajú kúpiť aj cez inzeráty, alebo v bazároch.

Ak ste odkázaní na kúpu "pod rukou", zamerajte sa na lyže od ľudí, ktorí si každoročne kupujú nový model, svoje vlaňajšie či predvlaňajšie lyže už nepotrebujú. Dohodnúť sa dá aj na polovičnej cene, taká kúpa sa oplatí, lyže sú väčšinou zachovalé. Kupovať prestárnuté ojazdené lyže na príležitostnú lyžovačku neodporúčam, je to zbytočné a nepraktické. Skôr sa vyplatí požičať si za pár Euro nové lyže. Ďalšia novinka, ktorú prinášame na slovenský trh je leasing lyžiarskeho výstroja. Model vo vyspelých lyžiarskych krajinách úspešne funguje, sami sme zvedaví či sa ujme aj u nás. Leasing je zatiaľ v štádiu testovania v okruhu známych.

Než kupovať ojazdené lyže, požičajte si lyže radšej priamo na svahu v požičovni. Ceny za požičanie sú primerané, neriskujete že získate domov ďalšiu zbytočnú haraburdu. Požičovne lyží v alpských ski-strediskách bývajú vybavené funglovkami aj staršími modelmi, orientačná cena kompletu (lyže, lyžiarky, palice) podľa miesta a sezóny je cca € 100 za 6 dní. Jednoducho vypočítate rentabilitu, ak sa chystáte na tri a viac týždňových lyžovačiek, oplatí sa kúpiť vlastný výstroj.

Ak budete kupovať ojazdené lyže, premyslite si čo kupujete a nechajte si poradiť od nestranného odborníka, alebo priateľa lyžiara, aby ste nevyhodili peniaze za niečo bezcenné.


• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
ako kupovať lyže, ojazdené lyže, nové kolekcie lyží, výhodné ceny, e-shop lyže, ako nakupovať lyže na internete, pomoc odborníka pri nákupe lyží, nové kolekcie lyží, ako kúpiť lyže, poprední svetoví výrobcovia lyží, lyžiarske stredisko Sölden, testovanie lyží, lyžovanie, internetový obchod, leasing lyžiarskeho výstroja, ako kúpiť lyže, kúpa lyží, kúpiť vlastný výstroj


4 komentáre:

  1. Dobrý deň, mám otázku, dcérka má 3 roky aj niečo a chceli by sme ju zoznámiť s lyžami/lyžovaním, chcela by som sa poradiť akú dĺžku lyží pre ňu vybrať?70cm alebo 90cm... jej výška je 92 cm. Ďakujem pekne

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa jedná o úplný začiatok, píšete "zoznámiť s lyžovaním", potom zvoľte čo najlacnejšie, najľahšie a najjednoduchšie lyžiarske vybavenie. Lyže stačia 70cm. Už po pár minútach na snehu uvidíte, ako sa dieťa chytí lyžovania a podľa toho zvolíte ďalšie kroky pri voľbe lyží.

      Odstrániť
  2. e-shop lyže nefunguje

    OdpovedaťOdstrániť