27. marca 2010

Lyže podľa úspešnosti vo svetovom pohári 2010

Výsledky svetového pohára v lyžovaní 2010 sú už známe. Víťazmi medzi ženami Lindsey Vonn a medzi mužmi Carlo Janka. Zaujímavé prehľady každoročne prinášajú najrôznejšie štatistiky úspešnosti jednotlivých značiek lyží. Na nohách žien víťaziek sa najčastejšie vyskytovali lyže značky Head, hlavne vďaka Lindsey Vonn, u mužov boli úspešnejší tí, ktorí jazdia na značke Atomic. Ak sa pozrieme na výsledky v jednotlivých disciplínach mužov a žien, poradie značiek lyží je nasledovné, podobne ako keď spočítame jednotlivé body v SP:

Lyže ženy 2010:
• Lindsey Vonn (veľký glóbus) - Head
• Lindsey Vonn (zjazd) - Head
• Lindsey Vonn (Super-G) - Head
• Lindsey Vonn (kombinácia) - Head
• Maria Riesch (slalom) - Head
• Kathrin Hoelzl (obrovský slalom) - Fischer

Lyže muži 2010:
• Carlo Janka (veľký glóbus) - Atomic
• Benjamin Raich (kombinácia) - Atomic
• Didier Cuche (zjazd) - Head
• Reinfried Herbst (slalom) - Blizzard
• Ted Ligety (obrovský slalom) - Rossignol
• Erik Guay (super-G) - Atomic

Lyže - úspešnosť značiek 2010:

ženy:
1.Head, 2.Atomic, 3.Rossignol, 4.Stoeckli, 5.Völkl, 6.Fischer
muži:
1.Atomic, 2.Rossignol, 3.Head, 4.Fischer, 5.Salomon, 6.Blizzard

Lyže celkové poradie v SP (muži + ženy)

Sčítaním výsledkov žien aj mužov získame celkové poradie lyží vo svetovom pohári 2009/10:
1. Atomic
2. Head
3. Rossignol


Lyže víťaz

Najpredávanejšie lyže na Slovensku

Úspechy pretekárov významne ovplyvňujú predaj sériovo vyrábaných lyží. Podľa výsledku internetového predaja lyže e-shop boli medzi slovenskými lyžiarmi v sezóne 2009-10 najobľúbenejšie značky:



1. Atomic
2. Rossignol
3. Fischer
4. Salomon
5. Völkl

Najpredávanejšie sú lyže univerzálne (all-roud) a hneď za nimi je záujem o lyže športové a pretekárske. V minulosti sa na Slovensku predávali úspešnejšie lyže pretekárske, ale modelov každoročne pribúda a kategória "race" v carvingovom prevedení kladie na bežného lyžiara naozaj značné nároky. Univerzálky sú v súčasnosti kvalitné, cenovo dostupnejšie a vyhovujú širokej skupine aj zdatnejších lyžiarov.

Zopár tipov ako kupovať lyže

Podrobnejšie informácie k tejto téme nájdete v článku - ako kupovať lyže

Najdrahšie nie je najlepšie - ani vtedy ak neviete čo to je finančné obmedzenie a cena pre vás nie je dôležitá, nekupujte najdrahšie lyže s predstavou že budú pre vás najlepšie. Kúpte si lyže podľa svojich skutočných lyžiarskych schopností, naozaj sa zo začiatočníka nestane závodník tým, že si kúpi závodnícke lyže. Skôr naopak jeho pokrok bude oveľa pomalší. Zvládnuť ostré pretekárske "žiletky" si vyžaduje techniku a kondičku. Zdatnému pomôžu, slabého vytrápia.

Sympatie k značke - uprednostňujete adidas pred pumou, nokiu pred samsungom, levi strauss pred lee, bmw pred audi ...? Podobne sa chová lyžiar voči značke lyží. Sám som v mladosti považoval za dobré len lyže pochádzajúce z Rakúska. Nejaké nemecké, americké, alebo francúzske neprichádzali v úvahu. Pred 2 rokmi som dostal na nohy napr. nemecké Völkl (univerzálky) a musím zložiť klobúk. Napriek tomu stále uprednostňujem značku Atomic. ;-)

Pred kúpou skúška - každé dobré stredisko dnes ponúka široký sortiment služieb, medzi ktorými by nemala chýbať požičovňa lyží. Doporučujem každému, kto si nie je istý aké lyže si kúpiť, aby vyskúšal niekoľko modelov, v rôznych dĺžkach. Požičné na pol dňa, alebo na hodinu jazdy je zanedbateľná položka. Niektoré požičovne vás nechajú otestovať aj väčšie množstvo lyží, ak majú aj predajňu.

Rádius polopate - carving priniesol nový pojem - rádius lyže. Bočné vykrojenie lyže spôsobuje zatáčanie, keď ju pri jazde nakloníme na hranu. Vykrojenie určuje jeho parameter rádius (polomer). Čím je vykrojenie väčšie, rádius je menší a lyže viac zatáčajú. Na slalom volíme lyže s malým rádiusom (vykrojenejšie), na obrák menej vykrojené s väčším rádiusom. -> rádius - kalkulátor
Pre dva páry lyží toho istého modelu, ale rôznej dĺžky platí približné pravidlo: dlhšie lyže o 10cm majú väčší rádius o 1m (sú menej vykrojené).

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
Lyže podľa úspešnosti vo svetovom pohári, svetový pohár, lyžovanie ženy 2009-10, lyže - výsledky značiek, Atomic, Head, Rossignol, Fischer, Salomon, Völkl, najpredávanejšie lyže na Slovensku, ako kupovať lyže


15. marca 2010

Najlepší lyžiar 2010 Carlo Janka

Mužské lyžovanie v olympijskom roku nemalo taký jednoznačný priebeh a tak výraznú osobnosť, akú bolo vidieť medzi ženami. Súboj o veľký glóbus mužov bol od začiatku až do konca tesný, nakoniec v ňom zvíťazil Carlo Janka, ktorý oslávil titul spolu s ženskou kráľovnou Lindsey Vonn. Vonnová sa stala absolútnou víťazkou medzi ženami lyžiarkami v poradí tretí krát za sebou. Sympatický švajčiarsky lyžiar Carlo Janka získal toto celkové víťazstvo napriek skutočnosti, že nevyhral v žiadnej z malých disciplín. Bol tri krát druhý - druhý v zjazde, druhý v obráku aj druhý v kombinácii. V super-G skončil ako šiesty, v slalomoch neštartoval. Je otázne, či môže byť najlepší lyžiar 2010 niekto, kto nie je najlepší lyžiar ani v jednej disciplíne ? Systém bodovania je žiaľ takto vymyslený už desaťročia a nezostáva než brať taký výsledok ako fakt. Osobne patrím k zastáncom názoru, že lyžiar ako v tomto prípade Janka, by mohol získať veľký glóbus iba vtedy ak nazbieral najviac bodov za sezónu, ale zároveň získal aspoň jeden malý glóbus. Teda sa stane aj majstrom v niektorej disciplíne. Ale nech sa chlapec teší ;-)

Lyžiar Carlo Janka
Sezóna 2009-2010 a lyže Atomic pripravili pre lyžiara Carla Janku niekoľko významných úspechov:
• zlatá olympijská medaila v obrovskom slalome
• zlato zo zjazdu vo Wengene
• hattrick (tri víťazstvá v troch pretekoch za tri dni) v Beaver Creek
• zisk veľkého glóbusu vo finále v Garmisch Partenkirchen

Malé glóbusy za lyžovanie v sezóne 2009-10 v mužských disciplínach:
• zjazd - Didier Cuche (CH),
• slalom - Reinfried Herbst (A),
• obrovský slalom - Ted Ligety (USA),
• super-G - Erik Guay (CAN),
• kombinácia - Benjamin Raich (A)

Zjazdové lyžovanie mužov - stručný prehľad sezóny 2009-10:

Sölden (A) / 24.-25.10.2009 / GS, SL / - celkovo už dvanásty krát za sebou sa zahajoval svetový pohár v lyžovaní v známom rakúskom stredisku Sölden. Úvodné podujatie sa koná koncom októbra, kedy ešte nie je bežne sneh k dispozícii, práve preto vyhovuje  ľadovec Rettenbach. Sobota býva venovaná ženám, ktoré dostanú prednosť a začínajú prvým závodom, ktorým je obrovský slalom. Druhý deň príde na rad obrák mužov. V úvodnom obráku sa čakalo v akej forme sa predvedú hlavní favoriti z predchádzajúceho ročníka sveťáku Ted Ligety, Hirscher, Kostelič, Cuche, Miller, Svindal, Janka. Po prvom kole nastala nad zjazdovkou nepriehľadná hmla, kôli ktorej bolo druhé kolo najprv niekoľko krát odložené, až napokon úplne zrušené.

Levi (FIN) / 25.-29.11.2009 / SL / - tri týždne po zahajovacom podujatí novej sezóny lyžovania v Söldene sa presunie svetový pohár až za severný pól. Fínsko disponuje Fis strediskom v severných šírkach, ktoré by malo byť zárukou snehu, preto je presun zo Sölden do Levi už tradíciou. Prvý deň závodia ženy slalomárky a muži im fandia, druhý deň sa karta obrácia. Mužský slalom za polárnym kruhom je charakteristický i umelým osvetlením počas celého dňa. Pochmúrna severská atmosféra odmenila najlepšie pripraveného slalomára Rakúšana Reinfrieda Herbsta, pred Ivicom Kosteličom (Chorvátsko) a Jean Baptiste Grange (Francúzsko). Bodovania sa dočkalo iba 25 mužov, veľká časť štartovného poľa nedokončila prvé kolo.

Lake Louise (CAN) / 25.-29.11.2009 / DH, SG / - začiatok sezóny sa po zahájení v Európe tradične presúva na americký kontinent, kam sa presťahujú muži i ženy. Tradičné lyžiarske strediská, ktoré sa vyskytujú opakovane v programe sveťáku sú Lake Louise ( ženy aj muži ), Beaver Creek (muži), Aspen (ženy). Stredisko Lake Louise je zaujímavé okrem iného aj tým, že na tej istej zjazdovke sa v rozmedzí niekoľkých dní predstavia ženy aj muži v zjazde. Podmienky sú často odlišné, iný sneh, či iné počasie je pri mužskom zjazde, iné pri ženskom, ale aj napriek tomu je zaujímavé porovnať najlepšie ženy, ktoré sa už približujú mužom ( napr. v meraní rýchlosti v tom istom mieste trate). Mužský zjazd 2009 vyhral veterán Didier Cuche pred Wernerom Hellom a reprezentačným kolegom Carlom Jankom. V závode super-G zvíťazil domáci pretekár Manuel Osborne Paradis (Kanada) pred Rakúšanmi Raichom a Walchhoferom. Štvrtý a piaty boli tiež domáci pretekári Erik Guay a Robbie Dixon z Kanady.

Beaver Creek (USA) / 02.-06.12.2009 / DH, SG, SC / - úvod Fis-sezóny je zameraný viac na rýchle disciplíny, na americkom kontinente muži zavítajú po kanadskom Lake Louis do amerického Beaver Creek, kde sa v prvý súťažný deň zahajovalo závodom superkombinácie, ktorú vyhral Carlo Janka (Švajčiarsko), Didier Defago (CH), Natko Zrncic Dim (Chorvátsko) bol tretí. Ďalší deň zjazd - ďalšie víťazstvo Carlo Janka tesne pred Didier Cuche ( rozdiel 2 stotiny sekundy), tretí skončil s rovnakým tesným rozdielom dvoch stotín Aksel Lund Svindal. Posledný tretí deň v Amerike priniesol pre Carla Janku hattrick. Tretie víťazstvo na jednom podujatí bolo úžasným výsledkom mladého Švajčiara. Druhý skončil Beni Raich, tretí Aksel Lund Svindal (Nórsko). Domáci reprezentant Ted Ligety skončil na treťom mieste, miláčik domácich divákov Bode Miller štvrtý v zjazde však nedokončil prvé kolo obráku. Ako bol Beaver Creek pre Janku úspechom, bol pre domácich pretekárov prepadákom.

Val d´Isere (F) / 11.-13.12.2009 / GS, SG, SC / - Francúzsko je v seriáli SP zastúpené pravidelne podujatiami vo Val d´Isere, kde sa na striedačku konajú ženské a mužské súťaže. Len čo opustia exkluzívne mestečko Val d´Isere muži lyžiari, nasťahujú sa sem takmer všetky ženy s výnimkou špecialistiek na slalom. Všetci ostatní si nenechajú utiecť toto francúzske podujatie. Ako prvý sa išiel super-G v súčte s jednokolovým slalomom do superkombinácie. Najlepší súčet časov urobil Beni Raich pred Marcelom Hirscherom a Manfredom Moelggom. Carlo Janka nedokončil druhé kolo. Druhý deň bol na programe ostrý závod super-G, ktorý nedokončila polovica štartového poľa (medzi nimi aj Carlo Janka), najviac bodov si odniesli Michael Walchhofer, Ted ligety a tretí Werner Hell reprezentujúci Taliansko. Posledný deň vyvrcholil obrovským slalomom, v ktorom vyhral Marcel Hirscher (Rakúsko) pred Massiliano Blardone (Taliansko) a Benim Raichom tiež z Rakúska. Debakel postihol domácich, Francúzsko malo svojich reprezentantov až na miestach (13., 16., 17., 18., 22., 24.) Carlo janka nedokončil ani prvé kolo obráku, po hatricku prišiel totálny prepadák.

Val Gardena (I) / 18.-19.12.2009 / DH, SG / - prestížne lyžiarske stredisko v Dolomitoch praská vo švíkoch počas celej zimnej sezóny, takže dostať sa sem na podujatie svetového pohára si už vyžaduje zvláštne schopnosti. Každoročne koncom decembra sem smerujú najlepší lyžiari športovci špecializovaný na rýchle disciplíny. Po dvoch dňoch tréningu na zjazdovke štartovali muži v super-G. Jazda vyšla nórskemu špecialistovi. Aksel Lund Svindal porazil švajčiarskeho lyžiara Carlo janka o minimálnych 12 stotín sekundy. Tretí skončil Patrik Staudacher z Talianska. Štvrtý Rakúšan Mario Scheiber naznačil, že sa mu zemiakový post nepáči a v hlavnom závode podujatia zjazde poopravil umiestnenie, zajazdil na druhom mieste. Víťazom zjazdu sa stal Kanaďan Manuel Osborne Paradis. Tretí skončil Ambrosi Hoffmann zo Švajčiarska.

Alta Badia (I) / 20.-21.12.2009 / GS, SL / - po rýchlych disciplínach z Val Gardeny sa len prehupol kolotoč svetového pohára do susedného strediska Alta Badia, kde sa zapojili do bojov o fis-body majstri oblúkov. Prvý deň sa konal obrák, ktorý najlepšie sadol Talianom: Massimiliano Blardone, Davide Simoncelli, tretí Francúz Cyprien Richard. Prvý dvaja Taliani ako aj ďalší dvaja na piatom a šiestom mieste Moelgg aj Ploner urobili domácim divákom obrovskú radosť. Budúci víťaz veľkého glóbusu Carlo Janka skončil v Alta Badia až 18. Druhý deň v slalomových bránkach sa darilo lepšie Rakúšanom, vyhral Reinfried Herbst pred Silvanom Zurbriggenom a Manfredom Prangerom. Taliani Moelgg a Razzoli skončili až na štvrtom a šiestom mieste.

Bormio (I) / 29.12.2009 / DH / - zjazdovka v talianskom Bormio má povesť jednej z najťažších tratí vo svetovom pohári. Nie je to klasický zjazd ako napr. Wengen, alebo Kitzbühel. Trať dĺžky 3270 m s prevýšením 1010 m a maxim. sklonom 60% si vyžaduje bezchybnú jazdu a maximum sily od pretekárov. Kto nemá natrénované, utopí svalstvo v kyseline mliečnej. Na trati niet miesta ani na kratulinký odpočinok, každý sa spúšťa na dve minúty do čistého adrenalínu. O čom je zjazd v Bormiu vidieť na bolestivých grimasách pretekárov po dojazdení do cieľa. Tento ročník sa vydaril najlepšie slovinskému zjazdárovi. Andrej Jerman prekvapil asi aj seba samého, keď ho nedokázal nikto z pretekárov štartujúcich za nim (št.č.5) prekonať. Pol sekundy za Jermanom zaostal Didier Defago a sekundu za nim Michael Walchhofer.

Zagreb (CRO) / 06.01.2010 / SL / - Chorvátsko privítalo na prvých závodoch v novom roku najprv ženy slalomárky, o tri dni aj mužov. Ženský slaom v noci nad Zagrebom patrí k špecialitám medzi pretekmi. Víťazka získava titul "slalomová kráľovná" (Vip Snow Queen Trophy). Mužský slalom v Chorvátsku je zaujímavý snahou domáceho Ivicu Kosteliča o víťazstvo, ktoré mu zatiaľ v zbierke trofejí chýba. Nepodarilo sa mu ani v tomto ročníku, jeho premotivovanosť spôsobila že sa Kostelič dokonca ani neprebojoval do tridsiatky štartujúcich v druhom kole. Slalom v prvom kole zajazdili výborne Taliani Razzoli a Moelgg. Nikto však nestačil na najlepšieho muža, ktorým Bol Reinfried Herbst štartujúci ako prvý muž so štartovým číslom jedna. Svoju pozíciu si udržal naprieč celým poľom štartujúcich, avšak v druhom kole nedokázal potvrdiť výsledok. Zaváhanie ho odsunulo až na celkové šieste miesto, čím vznikol priestor na bedni pre Razzoliho, Moelgga a Lizerouxa.

Adelboden (CH) / 09.-10.01.2010 / GS, SL / - úvodné týždne januára patria Švajčiarsku. Vtedy sa do Adelbodenu a hneď potom do Wengenu presúva svetový pohár mužov na dve najvýznamnejšie podujatia pre švajčiarskych fanúšikov. Svojou úrovňou patrí zjazdovka v Adelbodene medzi top špecialitky, najmä svojim záverečným padákom, ktorý robí atraktívnym slalom aj obrovský slalom, ktoré sa tu pravidelne konajú. Záverom druhého kola obrovského slalomu sa počasie v Adelbodene pokazilo natoľko, že bol závod zrušený. Simoncelli, Hirscher a Kostelič si museli oslavy víťazstva zrušiť. Náhradný obrák sa uskutočnil o tri týždne v Kranjskej Gore. V nedeľu nad Adelbodenom vyšlo slnko a podmienky pre slalom boli priaznivé. Zvíťazil Julien Lizeroux pred Marcelom Hirscherom a Ivicom Kosteličom - Chorvátsko.

Wengen (CH) / 13.-17.01.2010 / SC, DH, SL / - najvýznamnejšie podujatie lyžiarskej sezóny vo Švajčiarsku. Tento ročník pretekov v zjazdových disciplínach bol jubilejný 80. a televízny prenos z Wengenu sa prvý krát vysielal pred už 50 rokmi. Víťazstvo na najdlhšej zjazdovke v sérii zjazdov svetového pohára je vzácnou trofejou každého, komu sa podarilo vo Wengene vyhrať. V domácom prostredí zvíťazil Carlo Janka, pre ktorého toto víťazstvo ako sa sám vyjadril patrí medzi najväčšie životné úspechy. Druhý v najdlhšom zjazde skončil Kanaďan Manuel Osborne-Paradis a tretí Marco Buechel z Lichtenšteinska. V kombinácii, ktorá sa konala deň pred tým v piatok zvíťazil Američan Bode Miller pred dvojicou Švajčiarov Janka a Zurbriggen. Tradičný nedeľný bombónik je slalom. Ten vo Wengene patrí k najťažším podujatiam svetového pohára v sérii slalomových závodov. Sklon trate sa niekoľko krát mení, miestami extrémne strmé padáky striedajú mierne úseky. Najlepšie sa s traťou vysporiadali 1. Ivica Kostelič, 2. Andre Myhrer, 3. Reinfried Herbst.

Kitzbühel (A) / 19.-24.01.2010 / DH, SG, SL, K / - po úvodnom preteku v Söldene, ktorý býva už tradične veľkým zahajovacím závodom každej novej lyžiarskej sezóny, sa po troch mesiacoch na to koná druhé z troch najvýznamnejších podujatí pre Rakúšanov - Kitzbühel cup. Takmer kompletná ponuka disciplín priláka na podujatie celé štartové pole mužov okrem vyložených špecialistov na obrovský slalom, keďže sa tu okrem obráku jazdia všetky ostatné preteky (zjazd, super-G, slalom, kombinácia). Po dvoch dňoch trénovania sa začalo závodiť piatkovým super-G zvíťazil švajčiarsky mazák Didier Cuche pred Michaelom Walchhoferom a Georgom Streitbergerom (obaja z Rakúska). Sobotňajšou lahôdkou bol zjazd na najťažšej zjazdovke Hahnenkamm. Na stupňoch pre víťazov v Kitzbühel sa nedostal ani jeden z domácich Rakúšanov, zvíťazil opäť Didier Cuche pred Slovincom Andrejom Spornom a Talianom Wernerom Heelom. Slalom sa konal na záver víkendu a vyhral ho Nemec Felix Neureuther pred Julienom Lizerouxom z Francúzska a Giulliano Razzolim z Talianska. Za súčet slalomu a zjazdu sa pripísali body: 100b. Ivica Kostelič (7.s + 7.z ), 80b. Silvan Zurbriggen (17.s + 17.z), 60 bodov získal tretí Beni Raich (4.s + 45.z).

Schladming (A) / SL / 26.01.2010 - nočný slalom mužov v Schladmingu patrí tradične medzi top podujatia celej lyžiarskej sezóny. Spolu so zjazdom na zjazdovke Hahnenkamm patrí v Rakúsku k najvýznamnejším a stáva sa celonárodnou záležitosťou. Víťaz slalomu v Schladmingu je hrdinom. Tohtoročný pretek v svojej dramatickosti potvrdil, že sa jedná o niečo mimoriadne. V druhom kole sa rysovala možnosť, že by stupne víťazov mohli patriť iba Rakúšanom. Nadšení diváci majstrovi sveta v slalome z Val d´ Isere Manfredovi Prangerovi zadymili svetlicami trať, že mu nestačilo ani najlepšie umiestnenie v prvom kole na obhájenie víťazstva a skončil celkovo ako tretí. Vyhral Reinfried Herbst, ďalšieho z Rakúšanov Beni Raicha odsunul na štvrté miesto švajčiarsky obor Silvan Zurbriggen, ktorý sa vtesnal medzi Herbsta a Prangera. Radosť a oslavy tisíciek divákov boli nevídané a trvali niekoľko hodín do neskorej noci. Schladming je len jeden.

Kranjska Gora (SLO) / 30.-31.01.2010 / GS, SL / - najprv si majstri oblúkov odjazdili náhradu za neuskutočnený obrák v Adelbodene, ktorý musel byť v polovici pre zlé počasie predčasne ukončený. Náhradu využili najlepšie 1. Ligety, 2. Hirscher, 3. Jansrud. V sobotňajšom riadnom závode si prvý traja trochu pomenili poradie, ale na stupne vystúpili v tej istej zostave 1. Hirscher, 2. Jansrud, 3. Ligety. Nedeľňajší slalom priniesol vynikajúci výsledok mladého Hirschera, ktorý štartoval po prvom kole až ako 15., ale najlepšou jazdou v druhom kole si zaistil striebro za krajanom R. Herbstom a pred francúzskym špecialistom Lizeroux (Carlo Janka v obrákoch 8. a 7. miesto).

Vancouver (CAN) / 12.-28.02.2010 - XXI. Zimné Olympijské Hry Vancouver 2010

Kvitfjell (NOR) / 06.-07.03.2010 / DH, SG / - na domácom snehu v nórskom stredisku Kvitfjell sa fanúšikom predviedol v prvý deň v disciplíne zjazd Aksel lund Svindal, ktorý skončil pol sekundy za fenomenálnym Didier Cuche. Tretí skončil rakúsky zjazdár Klaus Kroell. V neďeľnom závode super-G Aksel Lund Svindal opäť vystúpil na pódium pre víťazov, keď skončil tretí za Hannesom Reicheltom a víťazným Erikom Guayom. Nórsko so svojou zjazdovkou, ktorá nepatrí k najťažším každý rok milo prekvapí tuhou zimou a slnečným počasím. Je príjemným spestrením alpského prostredia.

Garmisch Partenkirchen (D) / 09.-14.03.2010 / DH, SL, SG, GS, TE / - záverečné boje prebehli v najlepšom lyžiarskom stredisku v Nemecku. Garmisch Partenkirchen je domovským strediskom Marie Rieschovej, ktorá sa chystala využiť výhodu domáceho prostredia v súboji s američankou Vonnovou. Mužské disciplíny mali takisto horúceho favorita v nemeckom drese. Felix Neureutheur dokázal pred domácim publikom zvíťaziť v slalome, ostatné disciplíny dopadli nasledovne:
• zjazd - vyhral Carlo Janka pred Mario Scheiberom a Erikom Guayom.
• super-G - zvíťazil Erik Guay, druhý Ivica Kostelič, tretí Aksel lund Svindal
• obrovský slalom - Carlo Janka, Davide Simoncelli, Philipp Schoerghofer
• slalom - Felix Neureuther, Manfred Pranger, Andre Myhrer

Benjamin Raich prichádzal na finále do GaPa ako vedúci pretekár SP (1019 bodov), druhý za ním Carlo Janka (973 bodov). V záverečných pretekoch získal Raich iba 72 bodov (32b. za 8. miesto v obráku, 40b. za 6. miesto v super-G), avšak Carlo Janka si pripísal 224 bodov (100b. za zjazd, 100b. za obrák, 24b. za 11. miesto v super-G) a porazil tak Raicha až vo finále svetového pohára v lyžovaní. Spolu s ním zvíťazili aj lyže Atomic, na ktorých Janka preteká.

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
najlepší lyžiar 2010 Carlo Janka, zjazdové lyžovanie, Lindsey Vonn, zjazd - Didier Cuche, super-G - Erik Guay, slalom - Reinfried Herbst, obrovský slalom - Ted Ligety, kombinácia - Benjamin Raich, lyžovanie muži v sezóne 2009-10, finále svetového pohára v lyžovaní, Garmisch Partenkirchen, Nemecko, Kvitfjell, Nórsko, Vancouver, Lake Louise, Kanada, Kranjska Gora, Slovinsko, Sölden , Schladming, Kitzbühel, Rakúsko, Wengen, Adelboden, Švajčiarsko, Zagreb Chorvátsko, Bormio, Alta Badia, Val Gardena, Taliansko, Val d´Isere, Francúzsko, Beaver Creek, USA, Levi, Fínsko, lyže Atomic


14. marca 2010

Zjazdové lyžovanie má kráľovnu - Lindsey Vonn

Zjazdové lyžovanie sa v sezóne 2009-10 nieslo v olympijskom duchu. Okrem tejto významnej zimnej športovej udalosti je najvýznamnejším podujatím pre svetové zjazdové lyžovania seriál závodov svetového pohára, v ktorom súperili najlepšie lyžiarky sveta. Fenomenálna zjazdárka posledných rokov Lindsey Vonn potvrdila svoju suverenitu medzi ženami už tretí rok za sebou a stala sa absolutnou víťazkou aj v r. 2010.

Zjazdové lyžovanie žien - stručný prehľad sezóny 2009-10:

Sölden (A) - ako už niekoľko predchádzajúcich rokov aj ročník 2009-2010 svetového pohára v zjazdovom lyžovaní zahajovali 24.10.2009 na ľadovci v rakúskom stredisku Sölden. Úvodných pretekov v obrovskom slalome sa zúčastnilo 75 žien. Prvé víťazstvo zaznamenala obhájkyňa titulu Fínka Tanja Poutiainen.

Levi (FIN) - ďalším závodom bol slalom vo fínskom Levi 14.11.2009. Pochmúrne prostredie za polárnym kruhom najlepšie zvládla a tesne zvíťazila obhájkyňa slalomárskeho malého glóbusu Nemka Maria Riesch.

Aspen (USA) - koncom novembra sa pretekárky presunuli na americký kontinent, kde sa konal druhý obrák 28.11.2009 v Aspen. V ňom uspela úradujúca majsterka sveta v tejto disciplíne z Val d´Isere 2009 Kathrin Hölzl.
Deň potom sa išiel druhý slalom v sezóne 29.11.2009 Aspen. Radovali sa všetci fanúšikovia českej slalomovej jedničky. Šárka Záhrobská zopakovala v Amerike víťazstvo z predchádzajúcej sezóny.

Lake Louise (CAN) - po Amerike sa pokračovalo v Canade. V Lake Louise sa 4.a 5.12.2009 konali dva zjazdy, v ktorých excelovala najlepšia zjazdárka v posledných dvoch ročníkoch Lindsey Vonn.
Ďalší deň 6.12.2009 bol na programe v Lake Louise super-G, kde Vonnovej ušiel Hatrick, keď ju len o tri stotinky porazila Rakúšanka Elisabeth Görgl.

Are (SWE) - špesialistky na točivé disciplíny si zmerali svoje schopnosti s časom vo švédskom Are 12.12.2009 na trati obrovského slalomu, v ktorom zažiarila Francúzska Tessa Worley.
V nedeľu 13.12.2009 si to s časom rozdali ženy medzi brankami slalomu. Úspešnosť francúzskeho tímu v Are potvrdila víťazstvom Sandrine Aubert.

Val d'Isere (F) - ani nie rok od konania majstrovstiev sveta v zjazdovom lyžovaní zavítali opäť do tohto prestížneho lyžiarskeho strediska najlepšie lyžiarky sveta. 18.12.2009 sa išiel slalom a zjazd v rámci kombinácie, ktorú vyhrala Lindsey Vonn.
Druhý deň 19.12.2009 závodili rýchle lyžiarky v super-G, ktorý sa najlepšie vydaril Švajčiarke Fraenzi Aufdenblatten.

Lienz (A) - špecialistky v točivých disciplínach si mohli vylepšiť celkové priebežné poradie v rakúskom Lienz. 28.12.2009 v obrovskom slalome vyhrala favoritka disciplíny a úradujúca majsterka sveta Kathrin Hölzl.
Neďeľnajší slalom suverénnym spôsobom zajazdila Marlies Schild, keď vyhrala takmer o dve sekundy pred svojimi súperkami.

Sljeme (CRO) - tesne po Novom roku si dali slalomárky dostaveníčko na kopci nad Zagrebom, aby si rozdelili ďalšiu sadu bodov vo svetovom pohári. 3.1.2010 v Sljeme uspela Francúzska Sandrine Aubert.

Haus im Ennstal (A) - prestížne rakúske lyžiarske stredisko Schladming privítalo rýchle ženy v dňoch 6.-10.1.2010. Na svahoch Hauser Kaibling sa konali súťaže v dvoch zjazdoch a super-G. Všetky tri preteky vyhrala američanka Lindsey Vonn a získala tu 300 bodov.

Flachau (A) - dva dni po Schladmingu 12.1.2010 sa v susednom Flachau konal slalom žien. Plný počet bodov získala Marlies Schild.

Maribor (SLO) - slovinské lyžovanie zaznamenáva výrazné zlepšenie za posledné roky, preto je už pravidlom, že FIS priklepla Kranjskej Gore poriadanie pretekov SP v točivých disciplínach. 16.-17.1.2001 sa konali obrovský slalom a slalom, v ktorých obidve víťazstvá patrili rakúskej reprezentantke Kathrin Zettel.

Cortina d´Ampezzo (I) - kráľovná talianskych dolomitov, ako sa hovorí tomuto olympijskemu stredisku, sa stala dejiskom pretekov žien v svetovom zjazdovom lyžovaní 20.-24.1.2010. Super-G a zjazd vyhrala favorizujúca Lindsey Vonn. Obrovský slalom zajazdila najrýchlejšie Tanja Poutiainen.

St. Moritz (CH) - svetoznámy švajčiarsky skirezort usporiadal posledné preteky pred blížiacou sa olympiádou 2010 vo Vancouveri. 27.-31.1. sa na stupeň víťaziek postavili Anja Pärson v kombinácii, Maria Riesch v zjazde, Lindsey Vonn v super-G.

Crans Montana (CH) - po olympiáde pokračovali ženské súťaže v lyžovaní v ďalšom významnom švajčiarskom stredisku. 2.-7.3.2010 privítala Crans Montana najlepšie lyžiarky sveta nevľúdnym počasím. Kombinácia musela byť dokonca zrušená. Víťazstvom v zjazde si Lindsey Vonn zabezpečila malý glóbus v tejto disciplíne. Super-G vyhrala švajčiarka Dominique Gisin.

Garmisch Partenkirchen (D) - finále mužov aj žien sa konalo v najlepšom nemeckom lyžiarskom stredisku. Tridsiatka najlepších žien v každej kategórii priniesla napínavé súboje s časom. Očakával sa záverečný útok domácej Marie Riesch na američanku Lindsey Vonn.
Zjazd sa Rieschovej podarilo vyhrať, ale Vonnova skončila druhá.
Obrovský slalom vyhrala Slovinka Tina Mazze.
Super-G vyhrala Lindsey Vonn.
Slalom predviedla najlepšie Marlies Schild.

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
Zjazdové lyžovanie, Lindsey Vonn, Maria Riesch, zjazd, super-G, slalom, obrovský slalom, lyžovanie žien 2009-10