5. januára 2010

Ako odložiť lyže na letný spánok ?

Jedna moja známa si kúpila pomerne dobrý lyžiarsky výstroj, nadšene polyžovala a na jar prišla s otázkou či má niečo špeciálne s lyžami urobiť. Najprv ma taká otázka prekvapila, ale keď som sa nad ňou zamyslel, zistil som že bola na mieste. Naozaj robím s lyžami isté úkony na "zaletnenie" aj ja, len to robím automaticky. No čo, aj taká téma môže zaujímať nadšeného začiatočníka - ako odložiť lyže na letný spánok?

servis lyží

Postup:
Prípadné zbytky vosku zo sklznice odstránime umelohmotnou škrabkou a odmastíme ju niečim nie príliš agresívnym. Existujú aj špeciálne vosko-odmasťovače. Lyže dobre vyčistíme (flanelovou handrou) mydlovým roztokom z oboch strán, potom vytrieme handrou jemne navlhčenou vo vode a nakoniec do sucha, alebo necháme vyschnúť. Suché a čisté lyže podstúpia niekoľko zákrokov údržby za účelom opravy poškodených častí lyže a zakonzervovanie proti korózii:

Hrany - je dôležité aby pri uložení lyží ostali kovové hrany suché, aby sme zabránili nežiadúcemu hrdzaveniu. Hrdzavé hrany môžu v miestach silnejšej korózie vytvoriť nerovnosti až vypadanie materiálu a dosť vážne znehodnotiť lyže. Hrany prebrúsime podľa potreby a rozsahu ich poškodenia brúsnym papierom, sadou špeciálnych pilníkov a brúskou na hrany. Túto činnosť neodporúčam nikomu, kto s tým nemá skúsenosti. Je lepšie nechať si hrany nabrúsiť v servise - skoro na každom lepšom kopci nájdete servis kde vykonávajú brúsenie hrán za pár chechtákov. Alebo si kúpime ručný brusič hrán (viď obrázok), potom je vlastnoručné brúsenie hrán brnkačka.

Brúsenie hrán robíme citlivo, odoberáme len jemnú kovovú špónu. Dôležité je správne nasadenie brúsky na hranu lyže a citlivé, jemné vedenie po hrane od špičky k pätke lyže. V prípade potreby viacnásobného prebrúsenia poškodeného miesta na hrane začíname brúsiť dostatočne nad týmto miestom a končíme dostatočne ďalej za týmto miestom. Počas brúsneho ťahu zvyšujeme tlak na brúsku v poškodenom mieste. Nad a pod ním vedieme brúsku zľahka. Ak budeme brúsiť hrany často a zbytočne veľa, čoskoro hrany zbrúsime na doraz a lyže môžeme zahodiť. Hrany majú šírku 2-3 mm. Po zbrúsení na šírku hrany pod 1 mm je lyža značne opotrebovaná.

Sklznica - poškodená sklznica škrabancami, sa dá opraviť pomocou príslušnej reparovacej súpravy. Oprava sklznice nie je zvlášť náročný úkon, ale pred samotným úkonom radšej zvážime svoje skúsenosti a zručnosti a necháme si ju radšej opraviť v ski-servise, podobne ako hrany. Opravenú sklznicu natrieme tenkou vrstvou parafínu (stačí aj biela sviečka) a rozotrieme žehličkou, korkom, kefou alebo horúcou handrou, aby ostal na sklznici vrátane hrán jemný povlak parafínu. Tak sú zabezpečené hrany proti hrdzaveniu a sklznica proti stárnutiu materíálu. Jedná sa o konzervačné voskovanie, ktoré pred prvou lyžovačkou odstránime.

Viazanie - pred odložením lyží uvoľníme napínacie skrutky v špičke aj pätke na nulové hodnoty napnutia pružín. Robíme to ako opatrenie proti únave materiálu pružín (osobne pri lyžovaní používam vysoké nastavenia vypínacích hodnôt 9-10). Viazanie prekontrolujeme vizuálne a ručne, či nie sú uvoľnené niektoré časti, v prípade potreby dotiahneme. Ak je na bezpečnostnom viazaní miesto na kvapnutie oleja, alebo vazelínu, pomôže keď tak urobíme (opäť antikorózny účinok).

Uloženie lyží - lyže môžu byť vložené do lyžiarskeho vaku, alebo aj bez zabalenia odložené najlepšie na stojato (špičky nahor) v tmavej a suchej miestnosti. Ak musíme napr. kvôli nedostatku miesta uskladniť lyže vodorovne, položíme ich na vhodnú podložku na plochu sklznice a ničím ich nezaťažujeme. Samozrejme, že lyže znesú aj drsnejšie zaobchádzanie - je možné hodiť ich napr. na kopu "do drevárne" a zahádzať najrôznejším haraburdím a tiež sa im skoro nič nestane. :-)

Upínacie pásky - ak si svoje lyže ceníme, uložíme ich zopnuté k sebe. Použijeme špeciálne upínacie pásky z gumy. Gumený pás vložíme medzi sklznice a druhý koniec omotáme pevne okolo lyží, upneme pomocou suchého zipsu. Zopnutie urobíme pri špičkách lyží aj pri patkách na miestach kde sa sklznice o seba dotýkajú.

Rozbalenie a príprava na novú sezónu - pred prvou lyžovačkou lyže skontrolujeme vizuálne, či prežili zaletnenie bez újmy. Opäť ich očistíme, nastavíme uvoľnené viazanie na správne vypínacie sily a navoskujeme. Voskovanie nemusíme robiť, ak sme pred odložením po predchádzajúcej sezóne voskovali lyže riadnym spôsobom pre jazdu. Ak sme použili len konzervačné voskovanie, odstránime zbytky tohoto vosku a navoskujeme lyže spôsobom, ktorý si ukážeme v niektorom z ďalších pokračovaní. Skontrolovať musíme aj ostatné prvky lyžiarskeho výstroja (lyžiarky, oblečenie, chrániče, okuliare ...)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - poznámky pod čiarou - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Neoverená rada od kamaráta - na zakonzervovanie lyží používa silikónový olej v spreji. Vyčistené a osušené lyže nastrieka celé silikónom, vrchnú stranu vrátane viazania aj sklznicu a potom zľahka otrie handrou nie celkom do sucha a uloží na letný spánok. Vyzerá to logicky, je to rýchle, ale skúšajte na vlastnú zodpovednosť.

Voskovanie lyží - rozlišujem tri základné spôsoby voskovania lyží (ak vezmem do úvahy stav že sa nevoskuje vôbec, tak štyri ;-). 1.- ochranné voskovanie, 2.- rekreačné voskovanie, 3.- pretekárske voskovanie (skituning). Dávam každému rekreačnému lyžiarovi na zváženie či vôbec voskovať svoje lyže. Dnešné sklznice sú dobre odolné materiály, ktoré majú prirodzený sklz často lepší, ako keď ich amatérsky navoskujeme. Pri bežnom rekreačnom používaní lyží (5-20 lyžovačiek za sezónu) vydrží sklznica aj bez voskovania v slušnom stave 3-5 rokov. Potom lyže vymeneníme za nové, tak načo voskovať?

Ak máme lacnejšie nové lyže, možno sa po čase objavia na sklznici šedé plochy. Takto sa prejavuje "spálenosť" sklznice, objavuje sa najviac popri hranách a najviac v oblasti priamo pod viazaním, teda tam kde je najväčšie zaťaženia. Takéto sklznice je lepšie voskovať, citeľne sa zlepší sklz lyží. Poznáte to na miernych traverzoch, kde sa ostatní kĺžu a vy paličkujete ako diví.

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
ako odložiť lyže na letný spánok, hrany, sklznica, opravy poškodených častí lyže, oprava sklznice, zakonzervovanie proti korózii, viazanie, uloženie lyže, voskovanie lyží, navoskujeme, brúsenie hrán, lyžiarsky výstroj